A tárcavezető kiemelte: nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és demográfiai kihívásokra, a zöld gazdasági átállásra, a gazdabarát agrárpolitikára és a bővítési folyamat felgyorsítására.

Hirdetés

„A magyar elnökség során válaszokat kell találnunk az Európai Unió versenyképességének helyreállítására”

– emelte ki a tárcavezető.

Mint mondta: a járvány és a háború kitörése felgyorsította Európa gazdasági térvesztését, az unió folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben.

A magyar EU-elnökség ezért nagy hangsúlyt fordít majd az európai versenyképességre, csökkenteni kell az unió és versenytársai közötti növekedési és innovációs szakadékot – hangsúlyozta Varga Mihály.

Korábban írtuk

A tárcavezető kiemelte: a Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett elnökségi prioritás lesz a védelempolitika és a kohéziós politika erősítése. Varga Mihály emlékeztetett: a júliusban kezdődő magyar elnökség után Lengyelország veszi át a soros elnökséget. Lengyelország 2023-ban Magyarország 3. kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben eléri az 5 százalékot – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.