Hirdetés

A törvénytervezet részletes vitáján megjegyezte, hogy a családok helyzete a háború ellenére is javulhat 2023-ban; a kormány megvédi az eddigi eredményeit.

A foglalkoztatás és a bérek 2023-ban az infláció felett nőnek – mutatott rá. Felidézte, hogy az elmúlt kilenc évben átlagosan több mint 8 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, miközben az infláció alig haladta meg a 2 százalékot.

Szűcs Lajos (Fidesz) hozzászólásában arra világított rá, hogy a 2023-as költségvetés a béke és a biztonság költségvetése, megvédi a rezsicsökkentést és kiemelt figyelmet szán a honvédelemre. Családtámogatásokra jövőre 450 milliárd forinttal többet költ az ország; a törvénytervezet 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol – emelte ki.

Korábban írtuk

Jámbor András képviselő (PM) azon kritikájára, hogy a költségvetés az elmúlt 30 év elhibázott gazdaságpolitikájának a folytatása az államtitkár elmondta, hogy 2010-ben irányváltás történt a gazdaságpolitikában, amelynek egyik legfontosabb összetevője a magas szinten álló munkanélküliség csökkentése volt. A kormány ennek szellemében olyan adórendszert vezetett be, amely a beruházásokat támogatta; ma már egymillió fővel többen dolgoznak – emlékeztetett.

Több képviselő, például Bakos Bernadett (LMP) és Tóth Endre (Momentum) is azt kifogásolta, hogy a kormány még elődeinél is kevesebbet költ a GDP arányában a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók fizetésére. Banai Péter Benő statisztikákra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a területen a bérek 2010 óta mind nominálisan, mind reálértéken jelentősen növekedtek. Az egészségügy összkiadása 2010-ben az 1200 milliárd forintot nem érte el, ezzel szemben a jövő évi javaslatban 2670 milliárd forint van előirányozva – emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy a béremelések „nem csak morzsák” voltak, azzal azonban nem vitatkozott, hogy jó lenne ennél magasabb kereseteket biztosítani a területeken dolgozóknak.

A háború nem írta felül, hanem aláhúzta az atomerőmű bővítésének fontosságát – szögezte le, szintén a momentumos képviselő megjegyzésére reagálva. Azt is hozzátette, hogy nem egy kizárólagos orosz projektről van szó, a fejlesztésben részt vesznek amerikai és francia társaságok is.

Vajda Zoltán (MSZP) bizottsági elnök azon észrevételére, hogy a magyar költségvetés egy elemzés szerint a legkevésbé átlátható az unióban és „hurráoptimista”, az államtitkár úgy fogalmazott: meg kell nézni, hogy ki finanszírozza az ilyen állításokat megfogalmazó szervezeteket.