Magyarországnak nem kell aggódnia amiatt, hogy az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat – nyilatkozta Mark Weisbrot a hírTV-nek. Úgy véli, a magyar kormány jobban kihasználja az alkupozícióját az IMF-fel, mint más kormányok, számos más kormány csak azt teszi, amit az IMF akar. A közgazdász kiemelte: a magyar kabinet jó döntést hozott, amikor az IMF igényeinek kielégítése helyett a gazdasági növekedést célozta meg.

Weisbrot szerint hazánk és Európa gazdasági fellendülése veszélyben van a költségvetési megszorítások és a növekvő adók miatt. Mint fogalmazott, ha a gazdaságilag lassan növekvő országokat – így Magyarországot és Spanyolországot – az IMF arra kényszeríti, hogy tovább csökkentsék kiadásaikat, az az egész európai gazdaságra veszélyes lehet.

A közgazdász kritikával illette a Financial Times gazdasági napilap szerkesztői cikkét is, mely szerint az IMF helyesen tette, hogy kemény kézzel bánt Magyarországgal. „Ez egy nagyon rossz, maffiaszerű hozzáállás, amelyben megbüntetnek egy országot azért, amiért a legjobbat teszi saját gazdasága érdekében és megbüntetik azokat, akik nem követik a többi ország útját” – fejtette ki. „Lettország és Észtország – tehát a balti országok – különösen sokat szenvedtek ezzel a hozzáállással” – tette hozzá.

Mark Weisbrot lehetségesnek tartja az euró 2014-re tervezett magyarországi bevezetését, azonban hozzátette: ez majd a további gazdasági növekedéstől is függ. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy ennek nem csak pozitív következményei lehetnek, hiszen látható ez Görögország, Spanyolország és Írország esetében is.

A washingtoni kutatóintézet igazgatója által az Orbán-kormánynak tett IMF-kölcsönökkel kapcsolatos javaslatokra és a magyar költségvetésihiány-tervezetre a nemzetközi pénzintézet a hírTV megkeresésére egyelőre nem reagált.

(hirtv.hu)