Fotó: MTI, archív
Hirdetés

A portfólióba a nemzetközi zöld standardoknak és a tartalékkezelés általános szabályainak megfelelő, úgynevezett „zöld címkével ellátott” kötvények kerülhetnek be, amelyek esetében a bevont forrást meghatározott, környezeti-energiahatékonysági szempontból hasznos, „zöld” beruházásra fordítja a kibocsátó.

A portfólió kockázat-hozam karakterisztikái nem térnek el érdemben a hasonló típusú befektetésektől, emellett induló mérete a devizatartalék alacsony hányadát teszi ki, így létrehozása sem szerkezetéből, sem méretéből adódóan nem gyakorol észrevehető hatást a tartalékkezelés pénzügyi teljesítményére. A portfólió kezelése során az MNB ezen piaci szegmens struktúrájának minél szorosabb leképezésére törekszik.

Az elkülönített zöldkötvény-portfólió kialakításáról szóló lépés összhangban van a jegybank társadalmi felelősségvállalási és környezetstratégiai céljaival, és illeszkedik az MNB év elején meghirdetett zöld programjába – írja közleményében a jegybank.

Hozzáteszik, bár a most létrehozott portfólióba csak külföldi értékpapírok kerülhetnek majd, az MNB kiemelten fontosnak tartja a hazai zöld pénzügyi szegmens fejlesztését. A jegybank a közeljövőben publikálja majd a környezeti fenntarthatóságot támogató pénzügyi termékek bővülését célzó szabályozói elképzeléseit, amelyek akár a hazai zöldkötvény-piac elindulását is elősegíthetik.