Nem úgy tűnik, mintha csak rossz napja lett volna a tőzsdének. Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója és vezérigazgatója ugyanis csütörtökön a közösségi médiaóriás részvényárfolyama 19 százalékot zuhant, ami 119 milliárd dolláros veszteséget jelent. Ez mind az összeg, mind az arány tekintetében példátlan a tőzsdék történelmében – írja a FOX Business.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A részvényárfolyam zuhanását Zuckerberg pénztárcája is megérezte: 15 milliárd dollárt, több mint 4000 milliárd forintot veszített a vezérigazgató, aki 387 095 123 Facebook-részvény tulajdonosa. Csütörtök előtt Mark Zuckerberg volt az ötödik leggazdagabb amerikai, mintegy 71 milliárd dolláros nettó vagyonával, amely körülbelül 55,9 milliárd dollárra csökkent. Ezzel esélyessé vált, hogy Zuckerberg lekerül a tíz leggazdagabb amerikai listájáról.

A Facebook-részvények árfolyamát a tömeges eladás rengette meg, amely azután vette kezdetét, hogy a vállalat bejelentette, a következő negyedévekben körülbelül 50-60 százalékkal többet fognak költeni a felhasználók biztonságára és adatvédelmére, ez pedig veszélyezteti a profitabilitást.

A Facebook azután kezdte komolya(bba)n venni a felhasználók adatvédelmét, hogy május végén Mark Zuckerberget is meghallgatta az Európai Parlament azzal kapcsolatosan, miként használhatott fel a Cambridge Analytica több tízmillió profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.