Fotó: Németh Zsolt Facebook-oldala

Tizenkét alapító taggal, 2018. január 20-án, a Budafoki Borvárosban útjára indult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete. A szervezet célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.Az egyesület tagjai e borvidékek meghatározó, iránymutató borászai. Alapító nyilatkozatukban így fogalmaznak:

„A szőlő- és borkultúrára a magyarság megmaradásának egyik fontos eszközeként tekintünk, ennek érdekében szorosabbra kívánjuk fűzni a kapcsolatot a Kárpát-medence borászai és borkedvelő közösségei között, tekintet nélkül az államhatárokra. Mindehhez elengedhetetlennek tartjuk a szigorúan vett szakmai fejlesztéseken felül gazdasági, turisztikai, kulturális és oktatási eszközök bevonását. A Kárpát-medence borvidékeinek, borászati vállalkozásainak megerősödése, önfenntartóvá válása erősíti a lokálpatriotizmust, a magyar identitást, elősegíti a külhoni magyarság életerejét és önbecsülését.”

Az egyesület máris nekilát a Kárpát-medence borvidékeinek fejlesztését célzó, a XIX. századi korszerű szőlőművelés úttörőjéről, Schams Ferencről elnevezett terv kidolgozásának. Tagjai – dr. Balla Géza (Arad-Hegyalja), Bereczky István (Kárpátalja), Bott Frigyes (Felvidék), Cuk Lajos (Lendva-hegyalja), Dujmovics László (Délvidék), Geönczeöl Attila (Felvidék), Heit Lóránd (Érmellék), Maurer Oszkár (Délvidék), Pinkert Krisztina (Dél-Baranya), Rozsman István (Lendva-hegyalj), Sass Károly (Kárpátalja), Sütő Zsolt (Felvidék) – aláírták az egykori Kárpát-medencei Borászok Találkozóján 2010-ben megfogalmazott Borszerződést megújító II. Borszerződést, melyet ellátott kézjegyével Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere, Németh Zsolt parlamenti képviselő, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, képviselőtársa, Szabolcs Attila, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke és Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete Maurer Oszkár délvidéki borosgazdát választotta elnökévé, főtitkár a felvidéki Geönczeöl Attila lett. A három tagú elnökség tagja még az arad-hegyaljai dr. Balla Géza is.

Á.B.