Ezt keddi sajtóértekezletén jelentette be Valeriu Gheorghita katonaorvos, a koronavírus elleni oltáskampány koordinátora. Hozzátette: Romániában a jelenleg működő 1062 oltóközpontban elvileg 115 ezer vakcinát lehetne beadni naponta, de eddig legfeljebb 65 ezer embert sikerült beoltani 24 óra alatt.

Hirdetés

A koordinátor szerint nem lehet az oltás iránti érdeklődés csökkenésére következtetni abból, hogy a korábbi 800 ezerről félmillióra csökkent az előjegyzési portálon várólistára feliratkozottak száma. Gheorghita úgy vélekedett: azért vannak egyre kevesebben a várólistákon, mert felgyorsult az oltás üteme, sokan pedig arra várnak, hogy előjegyzés nélkül a családorvosi rendelőben oltathassák be magukat.

A koordinátor optimizmusának azonban ellentmond az, hogy a családorvosi rendelőkben csak a – speciális mélyhűtést nem igénylő – Vaxvevriát fogják használni. Romániában nem függesztették fel az immunizációt az AstraZeneca oltóanyagával, de az esetleges vérrögképződéses mellékhatásokról szóló hírek még jobban megingatták a lakosság bizalmát a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinában.

Romániában mintegy 300 ezren visszamondták az AstraZeneca oltás-előjegyzésüket, amely korábban sem volt túl népszerű Romániában, tekintettel arra, hogy maga a gyártó – a másik két oltóanyagnál – szerényebb hatékonyságot ígért, másrészt magasabb arányban regisztráltak mellékhatásokat. Míg a Pfizernél a beadott oltások 0,28, illetve a Moderna 0,4 százalékánál, addig az AstraZeneca esetében a beadott oltások 1,3 százalékánál jegyeztek fel kisebb-nagyobb panaszokat a beoltottak részéről.

Korábban írtuk

Romániában eddig 410 ezer dózist használtak fel az AstraZeneca oltóanyagából, és 910 ezer adag van készleten, kedden pedig újabb 57 ezer érkezett. Az országban február 15-e óta használják az AstraZeneca oltóanyagát, és mivel az emlékeztető dózist nyolc héttel később adják be, hétfőn kezdődött az AstraZeneca első adagjável beoltott 400 ezer ember beoltása a második dózissal.

A mintegy húszmilliós lakosságú Romániában augusztus 1-jéig legalább tízmillió embert szeretne immunizálni a kormány. Florin Citu miniszterelnök szerint akkor hagyhatnak fel a kötelező maszkviseléssel, ha meghaladják ezt a küszöbértéket.