A legelső fennmaradt filmként a Roundhayi kerti jelenet című, alig félperces alkotást tartják számon, Louis Aimé Augustin Le Prince 1888-as művében férfiak és nők táncolnak és nevetgélnek egy angol villa kertjében, az egyetlen objektíves fényképezőgép és egy filmcsík segítségével felvett mozgókép-sorozat pedig forradalmat indított. 

Hirdetés

Nem kellett hozzá sok idő, hogy a hetedik művészeti ág meghódítsa a világot. Az 1890-es évek közepén épült Uránia Nemzeti Filmszínházban – amely először Oroszi Caprice néven nyitotta meg a kapuit, majd 1899-ben Uránia Tudományos Színházra keresztelték – eleinte írók, újságírók és tudósok tartottak előadásokat diavetítéssel illusztrálva, a felvételeket pedig külföldről szerezték be. Az első művészileg megrendezett, dramatizált magyar film, A táncz is egy ismertterjesztő műsor díszítőelemeként készült: Zitkovszky (Zsitkovszky) Béla fényképész Pekár Gyula tánctörténeti előadásához forgatott felvételeket mások mellett Blaha Lujzával, Márkus Emíliával, Fedák Sárival és a budapesti Operaház balerináival, az ókortól kezdve a tizenkilencedik század végéig bemutatva a legismertebb táncokat. A mozgókép sajnos elveszett, csupán néhány állókép maradt fenn az alkotásból, azonban a premier dátumát, 1901. április 30-át tekintjük a magyar film megszületésének pillanatának.

Fotó: wikimedia commons
Jelenet A tánczból

És bár a járványhelyzet miatt a jubileumot nem ünnepelhetjük mozikban, a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére televíziós csatornák és streaming szolgáltatók sora csatlakozott az évforduló megemlékezéshez. Az RTL Klub online felületén, az RTL Moston elsősorban olyan közönségsikerekből válogathatunk mások mellett, mint a Nyócker!, a Megdönteni Hajnalt Tímeát, a Macskafogó 2. és a Brazilok, de elérhető Bodzsár Márk kiváló fekete-komédiája, az Isteni műszak, illetve Mundruczó Kornél két Cannes-t is megjárt urbánus fantasy-je, a Fehér Isten és A Jupiter holdja. Az HBO GO a friss alkotásokra koncentrál: a kínálatukban péntektől elérhető például a kiváló Drakulics elvtárs című horror-komédia és Mészáros Béla két friss közönségsikere (Seveled, Pesti Balhé). 

Ezzel szemben az Uránia Nemzeti Filmszínház ingyenes online vetítéssorozata sokkal inkább az ínyenceket szólítja meg igazi ritkaságokkal. Ilyen a magyar új hullám egyik jelentős alkotójának, Gyöngyössy Imrének korai rövid dokumentumfilmje, a Férfiarckép (1964), amelyben a rendező a körzeti orvosként dolgozó apjáról és a szülőfalujáról alkot festői portrét, de szintén érdekes Kósa Ferenc 1967-es rövidfilmje, az Öngyilkosság: József Attila novellájának adaptációjában a költőt kilenc évesen, szorongó, önpusztító gondolatokkal küzdő gyermekként láthatjuk. Huszárik Zoltán és Makk Károly több klasszikusának operatőrét, Tóth Jánost rendezői oldaláról is megismerhetjük: a Mozikép című kísérleti műve a mozi hőskorának állít emléket. 

Korábban írtuk

Az évfordulóra természetesen külön figyelmet fordít a Nemzeti Filmintézet streaming-szolgáltatója, a Filmio is, elsősorban a közelmúlt fesztiváldíjas alkotásaira koncentrálva. A teljesség igénye nélkül terítékre kerül Török Ferenc lehengerlő történelmi drámája, az 1945, az Oscar-jelölt Testről és lélekről, vagy a tavalyi Velencei Filmfesztiválon debütáló Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. De láthatjuk a Szindbádot, vagy éppen a Fehérlófiát is.

A jubileum alkalmából Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, a Nemzeti Filmintézet célja, hogy a Magyar Film Napjával a fókuszt a páratlan magyar filmkincsre irányítsa, széles körben népszerűsítse a hazai alkotócsapatok munkáit, közös történeteinket, nevettetőinket és hőseinket. Legyenek ezek akár felújított, fekete-fehér klasszikusok vagy a közelmúlt filmsikerei, nagy felfedezései. 

– Őszintén köszönöm a televízióknak és streaming szolgáltatóknak, hogy közreműködésükkel a magyar film mellé állnak és lehetővé teszik, hogy a járvány alatt, amikor a közös mozizásra még nincs lehetőség, minél többen élvezhessük a hazai alkotásokat. Az idén 120 éves magyar film rólunk szól, nekünk szól és mindig tartogat meglepetéseket – tette hozzá.

A hétvégén a streaming-szolgáltatók mellett a televíziós csatornák is számtalan magyar filmet műsorra tűznek, klasszikus és kortárs darabokat egyaránt. A teljes kínálat ITT érhető el.