Huszonhétmillió forint gyűlt össze eddig az üldözött közel-keleti keresztények javára, otthonaik újjáépítésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által szervezett online gyűjtésen – mondta Veres András, az MKPK elnöke az M1 aktuális csatornán.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Veres András közölte: a körülbelül egy héttel ezelőtti adatok alapján az látszik, hogy bár kevesebben adakoztak, mint a korábbi, templomi gyűjtésen, az összeg „úgy tűnik, lényegesen nagyobb”. Hozzátette: bízik abban, hogy bár tanévkezdés közeledik, sokan érzik, hogy vannak szegényebb emberek, és szükséges segíteni, hogy legyen hol lakniuk.
    
Ismertette: a helyi keresztények püspökeivel vannak állandó kapcsolatban, tőlük hallottak arról is, hogy az iraki Moszul közelében van egy lebombázott terület, ahol nagyon nagy szükség lenne arra, hogy minél előbb visszaköltözhessenek a keresztények, akik vagy menekülttáborokban vagy a rokonaiknál éltek.
    
Elmondta: augusztus végéig tart a gyűjtés, amelynek ötlete június elején vetődött föl, mert sürgető kérések érkeztek hozzájuk arról, hogy bizonyos településekre vissza tudnának költözni az elüldözött emberek, de a lakásaik, otthonaik mintegy 80 százalékban elpusztultak és a rokonoknál is nehéz a helyzetük, hiszen sok esetben nagycsaládokról van szó.

(MTI)