Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az 1956-os forradalmat megidéző, fiataloknak szóló musicalt mutatnak be 56 csepp vér címmel a budapesti Erkel Színházban, Szikora János rendezésében október 23-án és 31-én.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház együttműködésében létrejött előadásban Lőrinc pátert Feke Pál, Júliát Kiss Diána Magdolna, Robit Börcsök Olivér játssza. A mű zeneszerzője Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa, a történetet Pintér Tamás ötlete alapján Horváth Péter írta – mondta el Szikora János, a székesfehérvári színház igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Emlékeztetett: az 56 csepp vér című musicalt a Papp László Budapest Sportarénában mutatták be 2006-ban, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján méltó körülmények között adják elő a II. János Pál pápa téren található Erkel Színházban.

A produkcióban mások mellett Kátai István, Keszei Bori, Busa Tamás, Sághy Tamás, Egyed Attila, Keller János, Závodszky Noémi, Váradi Eszter Sára, Schwartz Dávid, Karácsony Gergely, Fehérvári Péter, Rovó Tamás és Gál Gergely szerepel.

A történet két fiatal szerelméről, valamint a karhatalmisták és a helyi fiatalok konfliktusáról szól William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját alapul véve.

A musical annak az oly sokszor emlegetett igazságnak kíván emléket állítani, hogy a forradalmat fiatal emberek csinálták. Közülük választ ki egyet és meséli el izgalmakban bővelkedő, végül tragédiába torkolló heroikus történetét Horváth Péter író. A musicalirodalom első 1956-os alkotásának zeneszerzője Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa, az Opera egykori főigazgatójának, a zeneszerző-karmester Mihály Andrásnak fia.

Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója elmondta: az Erkel Színházban a forradalomra emlékezve 22-én újrajátsszák a 60 évvel korábbi estet, amelyen elhangzott többek között Bartók II. zongoraversenye, továbbá bemutatnak egy új magyar és egy finn operát is e témában. A musicalről úgy vélekedett, hogy ez a szín, ez a műfaj hiányzott a palettáról és beleillik a programba.

MTI