Lajkó Félix pénteken lép fel Brasnyó Antallal; fellépésük a fesztivál fizikai határain túl lesz, a tokaji Paulay Ede Színházban, viszont nem véletlenül látogat Félix sem a fesztiválra: a Bokorból című album zenei anyaga értő fülekre számíthat majd. Az album erdei kirándulást idéz, a CD-n van olyan szám, amit autóban rögzítettek, hogy kihasználják a zárt fémszerkezet akusztikáját. Talán épp az akusztika az, amiért a hegedűs-brácsás páros a Paulay Ede Színházat választotta koncertje helyszínéül, hiszen itt biztosítható az a koncentrált hang-élmény, amit Lajkó Félix rajongói lélegzetvisszafojtva figyelnek a zseni minden egyes koncertjén.

A Paulay Ede Színház idén szervesen kapcsolódik be a Hegyalja megmozdulásaiba, a fesztivál ideje alatt végig otthont ad a Hegyalja 2000-2008. ünnepi fotókiállításnak. Nyári Attila és Zentai Péter felvételei a 10 éves fesztivál nagy pillanatait idézik – ez a kiállítás kötelező lesz minden olyan fesztiválozónak, aki idén nem először lesz Hegyalján. Musical is lesz a Hegyalja ideje alatt a színházban, a Nyíregyházi Mandala Dalszínház a legfesztiválosabb darabbal készül, amit valaha előadtak: a Képzelt Riport egy Amerikai Popfesztiválról egyszerre lehet bevezető- és levezető élmény is a fesztiválozóknak.

Kotta nélkül a Zöld Sátorban

Lévai Balázs vállalta, hogy írókkal, költőkkel beszélgessen a fesztiválon. A beszélgetésbe a fesztiválozókat is bevonja, erős lesz a kísértés, hogy Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Garaczi László vagy Cserna-Szabó András könyvei a kritikus hegyaljások boncasztalán végezzék. A szerzők készülnek a találkozóra, a szervezők pedig tudják, hogy az irodalom kevés fesztiválozót hagy hidegen. Akit mégis, annak azért érdemes az E-Misszió Zöld Sátrat felkeresnie, mert a költők-írók között Lovasi András, Erdélyi „Superman” Zsolt és Kollár-Klemencz László is feltűnik a Kistehén Tánczenekarból.

Pedig kemény konkurenciára számíthatnak a fesztivállátogató szerzők: a Jager bár stand-up humoristákat állít hadrendbe a fesztivál mind a négy napján, este fél 7 előtt 10 perccel. Már július 15-én erős kezdéssel indul itt a program: Badár Sándor hozza el történeteit a Hegyaljára, de a következő három napban fellépő Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám és Hadházi László neve is ígéretesen hangzik.

Mit tesznek a fesztiválozók, ha tele vannak energiával?

Sporttal melegítenek az esti koncertekre. Július 17-én 10-től este 6-ig lehet edzeni, mert a következő napon mountain bike verseny, a Tokaj-hegyről egészen a város Főteréig. A bukósisakot csak a versenyen érdemes viselni, a fesztiválon már nem… Viszont nem csak a fesztivál területén túl nyílt tér a sportnak: idén is fociznak, úsznak a fesztiválozók – az úszásnak ideális helyszíne a Tisza.

Az esti mozgás…

Az esti mozgás garantált a Hegyalján. A Faithless DJ-szettje a két ikonikus tag, Maxi Jazz és Sister Bliss előadásában garantáltan átmozgat mindenkit, ugyanerre készülnek a Basement Jaxx, vagy a Transglobal Underground előadói is. A Machine Head, az Ignite vagy a Testament kicsit más stílusban, de szintén célul tűzték ki maguknak, hogy rajongóikban kellemes fáradtság vegyüljön a nagy élménnyel. A fáradtság persze következő napra elmúlik, de az élmény segít majd kihúzni azt a néhány nap híján egy évet, amíg el nem kezdődik majd a 11. Hegyalja Fesztivál 2010-ben.

A Hegyalja Fesztiválról

A Hegyalja Fesztivált idén nyáron tizedik alkalommal rendezik meg, a világörökség részeként jegyzett, lenyűgöző szépségű Tokaj határában. A fesztivál a régió legjelentősebb zenei eseményéből az elmúlt években Magyarország meghatározó nyári fesztiváljává nőtte ki magát: szervezői nem csak élvonalbeli előadókat hívnak meg évről-évre, de a fesztivál környezettudatos gyökereit sem hagyják feledésbe merülni. A hazai gerillakertészeket a Hegyalja ZéróCO2 kezdeményezése támogatja abban, hogy közösen semlegesítsék a fesztivál által okozott szén-dioxid terhelést és borítsák zöldbe az országot.

Idén nyáron, július 15-től 19-ig többek között a Basement Jaxx-szel, a Machine Headdel, a Finntrollal, a Testamenttel, a Transglobal Undergrounddal, az Ignite-tal, Roni Size-zal és a Faithless-szel találkozhatnak Tokaj határában a hegyaljások, de a hazai kedvencek sem hagyják ki a tízéves Hegyalja Fesztivált.

Linkek:

http://www.hegyaljafesztival.hu

http://www.bandland.hu

http://www.myspace.com/hegyaljafest