Hirdetés

– Két projektje fut párhuzamosan: a Dirty Slippers zenekar és a szólólemez: a két projekt zenei világa eltér egymástól, vagy vannak közös érintkezési pontok?

– A két produkció zeneileg mutat némi eltérést. A Dirty Slippers 2009 óta rátalált a saját útjára, egy minden korosztály számára könnyen befogadható pop-rock zenekar, főleg magánéleti, szerelmi témákkal foglalkozó szövegvilággal. A szóló projekt pedig egy kompromisszummentes rockzene, amely amellett, hogy dallamvilágában ugyanúgy könnyed, mint a Dirty Slippers, hangszerelésben keményebb, rockosabb, a szövegek pedig gyakran boncolgatnak társadalmi problémákat, mint a családtagok elvesztése, barátok árulása vagy mint a legújabb dal, a Nyitva, amely a mai 25-35 közötti generáció problémáiról szól.

– Miért tartotta fontosnak, hogy szólólemezt készítsen? Más jellegű zenei gondolatok, témák foglalkoztatták?

– Pontosan így van. A Dirty Slippers három nagylemeze egységes mondanivalóval és zeneiséggel bír, fejlődést mutat. A szólólemez dalai pedig témájukban és hangzásvilágban is eltérnek, bár legnagyobb örömömre ezeket a dalokat is ugyanolyan jól fogadják a rádiók és a televíziók, mint a DS dalait.

– Mit jelent közelebbről, hogy a szólólemezén világhírű producer működött közre, illetve hogy a legújabb dalán is sikerült egy neves zenei producerrel együtt dolgoznia? Hogyan kell elképzelni a közös munkát?

Tim Palmer

– Ez azt jelenti, hogy felveszünk egy dalt a stúdióban, majd annak hangsávjait elküldjük Tim Palmernek, aki a dalszöveg mondanivalójának figyelembevételével elkezd dolgozni a szám végleges hangzásán, vagyis megkeveri, mixeli az anyagot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a felvett dalokon kialakítja az ahhoz legjobban passzoló hangzásokat, a doboktól az akusztikus gitárokig. Természetesen beleszól akár abba is, miként épüljön fel a dal, hová tegyünk be még egy esetleges refrént, vagy hol lehetne vokál, vagyis segít még jobbá varázsolni a készülő anyagot. Én azt szoktam mondani, a láthatatlan apa szerepét tölti be, aki terelgeti, nevelgeti a produkciót. Így jutunk el oda, hogy a végeredmény jobb legyen, mint ahogyan azt a dalírási folyamatnál elképzeltünk.

– Az egyik legtöbbet turnézó magyar zenekar a DS: ez számokban mit jelent? Vannak olyan városok, ahová esetleg visszatérnek?

– Hálásak vagyunk, hiszen évek óta működik az a rendszer, hogy ahol fellépünk, oda visszahívnak a következő évre is. Szeretünk élőben zenélni, a turnézás a legfontosabb része az életünknek. Konkrétan rosszul érezzük magunkat, ha nem lehetünk úton, nem léphetünk fel egy hétvégén. Évente 80-90 koncertet játszik a zenekar, ezeknek a túlnyomó része a nyári szezonban van, viszont legnagyobb örömünkre sok megkeresésünk van az őszi-téli szezonban: október 12. és december 14. között például tíz állomásból álló turnénk lesz, amely Budapesten, Újpesten a Szabadságkoncerten indul, majd Felvidéken és Erdélyen át Békéscsabáig tart.