A cserkészség életforma és elköteleződés, olyan jellemformáló erő, amellyel a közösség tagjai a nemzeti kultúrát, hagyományt és identitást gyermekkortól őrzik – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a San Franciscóban rendezett magyar cserkészbálon.

Fotó: MTI, archív

A Miniszterelnökség vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szilágyi Péter szombat este a 45. alkalommal megrendezett magyar cserkészbálon hangsúlyozta: a cserkészek őrző-védő tevékenysége az anyaországtól több ezer kilométerre élő magyarság fennmaradásának biztosítéka.

A cserkészcsoportok mellett fontos kiemelni a Magyar Katolikus Misszió és a San Francisco környéki magyar iskola tevékenységét is, amelynek tagjai „nagyban hozzájárulnak a magyar kultúra virágzásához” az Egyesült Államok nyugati partján – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt nyolc évben olyan nemzetpolitikai stratégiát épített fel, amely határokon átívelve összefogja a magyar közösségeket, kiemelt figyelmet fordítva a Kárpát-medencén kívül élőkre is. Részletezte: 2018-ban két új pályázatot írtak ki a diaszpórában élők számára, összesen 500 millió forint keretösszegben; a hétvégi magyar iskolák támogatására 200 millió, míg a diaszpóra szervezeteknek 300 millió forintot különítettek el.

Hozzátette: a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a Rákóczi Szövetséggel együttműködve pályázatot hirdetett ezer, diaszpórában élő 10 és 29 év közötti magyar fiatalnak, hogy megismerjék a Kárpát-medencét. A 5-10 napos tanulmányi utakra idén január és december között kerül sor.

A magyar kormány 2010 óta biztos hátországként áll a diaszpóra magyarsága mögött, azonban ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon és a megkezdett munka folytatódjon, fontos, hogy a külhonban élő magyarok is hallassák hangjukat a közelgő magyarországi országgyűlési választásokon – olvasható a közleményben.

MTI