A katolikus egyházfő idén a reményt helyezte beszéde középpontjába, de megemlékezett az abbruzzo-i földrengésről is. Krisztus feltámadott, alleluja! – adta hírül a római Szent Péter téren XVI. Benedek pápa 63 nyelven, először olaszul, a világnyelveken, arabul, héberül, kínaiul, még törökül és mongolul is, a 12. helyen magyarul, majd Urbi et Orbi áldását adta, melyet a mozdulatlanságig megtelt téren 100 ezer olasz és külföldi hallgatott, a televíziókon és rádiókon keresztül pedig az egész világon milliók.

A bazilika lodzsájáról mondott beszédében az egyházfő kijelentette: a feltámadás nem feltételezés, nem mítosz, nem álom, vízió, utópia, nem mese, egyedüli és megismételhetetlen esemény. Korunk emberiségét azonban a semmi, az üresség érzése mérgezte meg, a materializmus, a nichilizmus, melyben minden remény illúzió. Ezzel az egyházfő az igazság, igazságosság, könyörület, megbocsátás, a szeretet értékeit helyezte szembe, és békét sürgetett a konfliktusok, éhezés, járványok pusztította Afrikában, nehéz, de elengedhetetlen megbékélést, együttélést a Szentföldön.

Egy olyan korban, melyben globális méretű a táplálék hiánya, zűrzavar uralja a pénzügyi helyzetet, a régi új szegénységgel párosul, aggodalmat kelt az éghajlatváltozás, az erőszak és nyomorúság sokakat szülőföldjük elhagyására kényszerít, továbbra is fenyeget a terrorizmus, nő a félelem a bizonytalan jövő miatt, ilyen világban sürgősen reményt nyújtó távlatokra van szükség – fogalmazott a pápa, aki a remény üzenetét küldte az abruzzói földrengés sújtotta lakosságnak is.

Szavait hatalmas taps kísérte a Szent Péter téren a szolidaritás jeleként, miközben l’Aquilában 294-re emelkedett az áldozatok száma, a halottak keresését abbahagyták, megkezdődött a markológépekkel való romeltakarítás. A pontos összeg megjelölése nélkül a l’aquilai egyházmegye bejelentette, hogy a pápa jelentős adományt juttatott a mindenét elvesztette lakosságnak, és a Vatikánból 500 darab óriás csoki tojás is érkezett a napok óta sátortáborban lakó gyerekekhez.

Krisztus más utat mutat a gyűlölettel teli világban

Erdő Péter bíboros szerint a hívőknek kell továbbadniuk húsvét igazságát és örömét. Az esztergom-budapesti érsek húsvét vasárnapi szentmiséjén azt mondta: az önzéssel, gyűlölettel és az anyagiak hajszolásával telt világban a feltámadt Krisztus más utat mutat.

Feltámadt Krisztus – ezzel az üzenettel kezdte szentbeszédét Erdő Péter érsek az esztergomi bazilikában az ünnepi húsvéti szentmisén. Majd arról beszélt, hogy Krisztus feltámadásának örömhíre nem elmélet vagy mitológia, hanem valóságos esemény, melynek az Újszövetség tanúsága szerint történetileg bizonyított megnyilvánulásai voltak. Szólt arról is, hogy az egyéni élettörténetekben és a világtörténelemben is az isteni szeretet terve valósul meg.

Ha sokszor mindent elborítani látszik is az önzés, a bizalmatlanság, ha gyakran spontán vagy gerjesztett gyűlölet osztja is meg az embereket, ha az anyagiak hajszolására hangolt világunk különösen is nagy drámának éli meg éppen az anyagi jólét csökkenését vagy a gazdaság megroppanását, nekünk a feltámadt Krisztus más távlatot mutat – közölte.

A húsvéti örömhír erőforrás, amit tudnunk kell továbbítani – mondta Erdő Péter bíboros, prímás a híveknek, akik nemcsak Esztergomból, hanem a határ túloldaláról, Párkányból is eljöttek az ünnepi szentmisére.

Bölcskei Gusztáv: Jézus feltámadásával visszaadta a reményt

A húsvét nemcsak a körülöttünk lévő világban, de belül, a lelkünkben is arra alkalmas, hogy visszaadja a színeket, hogy tudjunk tiszta szívvel örülni, tudjunk reménykedni és hálát adni – fogalmazott Bölcskei Gusztáv református püspök húsvéti istentiszteletén vasárnap a debreceni Nagytemplomban. A húsvét az élet színeinek a visszaadása – tette hozzá. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hangzotatta: "Krisztus feltámadásával visszaadta a reményt akkor, amikor a sötétség növekedni látszott."

Rendhagyó evangélikus istentisztelet

Rendhagyó helyszínen, a Markó utcai börtönben adta át a húsvét üzenetét a raboknak Fabiny Tamás evangélikus püspök. Az istentiszteleten csaknem hetven rab vett részt, köztük Hunvald György előzetes letartóztatásban lévő szocialista politikus. Az istentisztelet végén a rabok egy-egy csoki tojást és a tékozló fiú történetét kapták az evangélikus püspöktől.

(MR)