Hirdetés

A szófiai filmes seregszemle 48 országból 111 alkotást mutatott be a járványhelyzet miatt részben szabadtéri vetítéseken, részben virtuálisan.

A fesztivál FIPRESCI zsűrije – Petra Meterc szlovén, Héctor Llanos Martínez spanyol és Rossen Spassov bolgár filmkritikus – Tóth Barnabás filmjének ítélte díját. A nemzetközi zsűri pedig, amelynek elnöke Peter Webber, a Leány gyöngy fülbevalóval című film rendezője volt, elismerő oklevéllel méltatta az Akik maradtak látványvilágát, amely a szeptemberben elhunyt Rajk László egyik utolsó munkája volt.

Mint a közleményben felidézik, Tóth Barnabás filmjét az amerikai filmakadémia decemberben beválogatta a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes filmek szűkített listájára, és szép sikerrel játszották az amerikai mozik is.

Az Akik maradtak című magyar film egy lélekemelő történet a szeretet gyógyító erejéről a második világháború utáni Budapesten. A Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével készült film most ismét látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában – mutatnak rá a közleményben.

Korábban írtuk

A film F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült, a forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő voltak. A film az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja támogatásával készült.