Hirdetés

Volt Írország fuvolabajnoka, sőt bokszolóként Golden Glove Championship versenyt is nyert. Aztán mégis táncosként lett világhírű. Az 1958-ban Amerikában született, de ír származású Michael Flatley alig volt négyéves, amikor – elsősorban szülei és nagyszülei biztatására – táncolni kezdett. Mindez persze nem véletlen, hiszen a családban magától értetődő volt a zene és a tánc szeretete. Nagymamája például az a Hannah Ryan, aki a maga korának egyik elismert ír táncosnője volt. És bár nem elsőre, de kitartásának köszönhetően felvették a chicagói Dennehy School of Irish Dance-be, hogy aztán sorra nyerje a különböző versenyeket, köztük 17 évesen az ír táncok világbajnokságát, az All-World Irish Dance Championshipet is. Az igazi áttörést, így a nemzetközi ismertséget az 1994-es Eurovíziós Dalfesztivál szünetét kitöltő ötperces színpadi előadás, a Riverdance hozta meg számára.

A Lord of the Dance show-t két évvel ezután mintegy két hónap alatt találta ki és állította színpadra, miközben ő volt a darab rendezője és koreográfusa, sőt a főszereplője is. A Lord of the Dance története az ír mondavilágra építve klasszikusan a Jó és a Gonosz örök harcáról szól. A mese középpontjában az idő­utazó Kis Lélek áll, aki a Lord, vagyis a Tánc Ura segítségére siet, hogy meg tudja védeni az embereket az őket kísértő, gonosz Sötét Nagyúr, azaz Don Dorcha seregeitől.

A lendületes, energiával teli show – az ír-kelta tánc nyelvén elmesélt történetével és a különleges zenéjével – világszerte elkápráztatta a közönséget, sorra döntötte meg a színházi rekordokat. Az 1996-os bemutató óta több mint 60 országban, több mint 1000 helyszínen több mint 600 millió ember látta, így mára a világ egyik legsikeresebb táncprodukciójaként írta be magát a történelembe.

A 25 éves jubileum alkalmából a rajongók a Michael Flatley rendezte előadás megújult változatát láthatják, lélegzetelállító koreográfiákkal, új kosztümökkel és a legkorszerűbb látványtechnikai effektusokkal. A tánckarban a világ negyven legkiválóbb táncosa kapott helyet, akik Gerard Fahy zeneszerző zenéjére táncolnak. A megújult előadásról, amely ötvözi a hagyományt és az újszerűséget úgy, hogy közben megtartja az ír tánc sugárzó erejét, Michael Flatley a következőket mondta: „Úgy érzem, hogy 25 éves történelmünk egyik felejthetetlen turnéja lesz ez. Bízom benne, hogy a produkció megérinti az emberek lelkét és mosolyt varázsol mindenki arcára.”

Korábban írtuk

A látványos előadást, amely átlép minden kulturális és nyelvi akadályt, 2023 májusában Győrben, Szegeden, Budapesten, Veszprémben és Debrecenben láthatja majd a hazai közönség.