A kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár, erőt, kitartást igényel – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Halmajon, ahol a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatták Kálvin János egészalakos szobrát, Varga Gábor dombóvári szobrász alkotását.


Fotó: MTI, Vajda János

Soltész Miklós a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település református templomának kertjében, az ünnepi istentiszteletet követően tartott eseményen azt mondta: Halmaj évszázadokon keresztül sok nehézségen, pusztításon ment át, szenvedett a huszitáktól, a török időkben, a pestisjárványtól, az árvíztől, 1640-re ki is halt a település.
    
„A 21. században, most a muszlim megszállás ellen tudunk védekezni” – tette hozzá, megjegyezve: az árvizekre többnyire már fel tudunk készülni, a járványokat megfékezik az orvosok kutatók segítségével. Ugyanakkor az európai ember, főleg Európa nyugati felében a technikai csúcsfejlődés ellenére egy dologra nem tud felkészülni: a lelki betegségekre, szenvedésekre.
    
Soltész Miklós kitért arra: ezt elsősorban a lelketlenség határozza meg, csak a ráció számít. 
    
Az államtitkár úgy fogalmazott: mindezt azért, mert úgy gondolják, hogy az értékek közül száműzni kell a hitet, a lélek szerepét ki kell gúnyolni, az erkölcsöt, az egyházakat nevetség tárgyává kell tenni.
    
Azt hangoztatta, hogy ezekre a pusztító tanokra, cselekedetekre egyetlenegy lehet a válasz: a kereszténység megőrzése, megerősítése.
    
Balog Zoltán miniszternek az emlékév megnyitóján elhangzott szavait idézve azt mondta: „a történelmi kapcsolatok az elmúlt ezer évben alapvetően meghatározták Magyarország kultúráját, az igaz hit pedig mindig kultúrát hoz létre. A felekezeti sokszínűség az ország erőssége kell, hogy legyen”.
    
Szólt arról is, hogy a reformáció törekvéseinek megőrzése a református, az evangélikus egyházhoz, a kisebb protestáns felekezetekhez tartozóknak ötszáz éve az Istenhez vezető utat mutatja meg.
    
Kitért arra, hogy az emlékév jelentős történésekre, kultúrtörténeti eseményekre, a hit erejére hívja fel a figyelmet. Építészeti emlékek, templomok, imaházak, képzőművészeti alkotások újulnak meg, létesülnek szerte a Kárpát-medencében. 
    
Kiemelte, hogy mindezeket a kormány 2015-ben 420 millió forinttal, 2016-ban 530 millió forinttal, míg 2017-ben több mint egymilliárd forinttal támogatta.

(MTI)