Hirdetés

A csaknem fél évszázada Németországban élő művészt a nemzetközi zenei világ úgy tartja számon, mint akinek oroszlánrésze van a hangszer „rehabilitációjában”. Dudás Lajos a jazzre olyan művészi igényű zenei megnyilatkozásként tekint, amelynek ismérvei a folytonos kísérletezés és a megújulás. Egész munkássága ezt bizonyítja, hiszen otthonosan mozog a swingtől és a beboptól a crossoveren át az avantgárdig és a kortárs kamarazenéig. Olykor hosszú évek választották el azokat a lemezalbumait, amiken saját értelmezésében és hangszerelésével játszotta el a legismertebb sztenderdeket. Most újra ilyen albummal jelentkezett, és a nagy amerikai daloskönyv hét örökzöld kompozíciója mellett repertoárjára vette Seress Rezső Szomorú vasárnap című világsikerét és két, Amerikában befutott magyar muzsikus – Zoller Attila és Tommy Vig – egy-egy szerzeményét.

Az „alaptrióban” állandó partnere, Philipp van Endert gitározik és Kurt Billker dobol, de ezt a felállást a tíz számban felváltva még három különféle bőgős és két ütőhangszeres játéka egészíti ki. Két világhírű német muzsikus is vendégszólista: a vibrafonos Karl Berger és Gerd Dudek fuvolán és szopránszaxofonon.

Dudás pár éve költözött a Boden-tó mellé, erre utal az album címe és a borító fotográfiái. A nyolcvanadik évében járó művész ezen a lemezén visszatért a jazz mindenki által befogadható stílusirányzatához. A felvételek idején még nem sejthette, hogy időtlenül áradó muzsikája milyen megnyugtató hatással lesz a hallgatókra ezekben a nehéz időkben.