Számos rockzenekar esetében hosszasan lehetne sorolni az eldurvult bulikat, a botrányos szituációkat és a sokkoló sajtónyilatkozatokat, mindez azonban nem mondható el a Bullet For My Valentine-ról, pályájukat a kezdetektől fogva céltudatosság és precizitás jellemezte.

Matt Tuck még 1998-ban, a Wales-i kisvárosban, Bridgendben alapította meg a formációt eredetileg Jeff Killed John néven. Eleinte kizárólag Metallica és Nirvana feldolgozásokat játszottak, majd a kétezres évek elején saját dalok írásába kezdtek. Ekkoriban született meg mások mellett a hangzásukat azóta is meghatározó és a fellépéseik egyik alappillérjét jelentő 4 Words (to Choke upon) című számuk is, és annak érdekében, hogy felkeltsék a lemezkiadók figyelmét, megállás nélkül koncerteztek. Hamar el is érték a céljukat, és egyenesen a Sony BMG szerződtette le őket, innentől pedig már nem volt megállás: a 2005-ben megjelent debütáló albumuk, a The Poisonnal és rajta a Tears Don’t Fall című instant slágerrel egyből az A-kategóriás ligában találták magukat.

Anglia legnagyobb rockzenei rendezvényén, a Download Festivalon a Guns N’ Roses-szal és a Funeral For a Frienddel osztoztak a főműsoridőn, később Axl Rose csapatával, valamint a Metallicával is közösen turnéztak, így néhány esztendő leforgása alatt maguk is az európai élvonalba kerültek, ezt a rangot pedig azóta is őrzik.

Számaikban a hagyományos metal elemek mellett a thrash, a metalcore és az emo sajátosságai is dominánsan tetten érhetők, a hangzásuk lényegét azonban az egyből kórusszerűen énekelhető refrének és az azokat összekötő harapós szakaszok kontrasztjai határozzák meg, ez az ellentétezés pedig az egyszerre dühös és érzelmes dalszövegeikben is folyamatosan jelen van.

A banda tavaly jelentette meg a stílusvilágukat némi elektorinkával felfrissített hatodik albumát, a Gravity-t, amelyből már némi ízelítőt is kaphattunk nyáron a Budapest Parkban, ahol mintegy 7000 rajongó volt kíváncsi az együttesre.

A hivatalos lemezbemutató turné alkalmával ismét visszatérnek a fővárosba. A Live Nation szervezésében április 10-én a Barba Negra Music Clubban prezentálják, miért is választották őket három egymást követő évben a legjobb brit zenekarnak.