Nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály tagjai is osztják azt a véleményt, hogy a közszolgálatiság kereteibe belefér a könnyűzene is: a véleményt nyilvánítók 78 százaléka véli úgy, hogy a könnyűzene a közszolgálat része.

A közvélemény-kutató cég a Magyar Rádió (MR) megbízásából, 1.000 fős reprezentatív mintán vizsgálta a közszolgálati rádió és ezen belül az MR1-Kossuth Rádió elfogadottságát és megítélését.

A válaszadók több mint fele úgy gondolja, hogy a közszolgálati rádió ma hitelesebb, mint kereskedelmi versenytársai.

Az MR1-Kossuth Rádió kiemelkedően pozitív értékelést kapott műsorainak mind tartalma, mind minősége szempontjából. A megkérdezettek különösen értékelik azt, hogy MR1-Kossuth Rádióban értelmes beszélgetéseket hallhatnak, és azt, hogy a közrádió főadója megfontolt, kiegyensúlyozott és minőséget kínál. A hallgatók értékelik azt is, hogy az adó egyenrangú partnerként kezeli őket, gondolkodó emberként szól hozzájuk.

A mérés eredménye visszaigazolta a közrádió főadóján három éve megkezdett változásokat. Az MR1-Kossuth Rádió 2007-ban alakította át műsorfolyamát, azzal a céllal, hogy jobban segítsen hallgatóinak eligazodni a mindennapi életben, illetve hogy az aktuális politikai és közéleti kéréseket emberközelien, közérthetően dolgozza fel.

Az MR1-Kossuth Rádió hallgatóinak válaszait elemezve, az eredmények az eddig ismertetetteknél minden kérdésben jelentősen kedvezőbbek, azaz a rádió hallgatása során a válaszadók egyértelműen pozitív tapasztalatokat szereznek. Az adó hallgatóinak 71 százaléka érzi úgy, hogy az MR1-Kossuth Rádió „olyan embereknek szól, mint amilyen én vagyok.”

A Szonda Gfk által végzett havi rádiós hallgatottsági mérések is a közrádió erejét mutatják: 2010. első negyedévében a teljes lakosság körében az MR1-Kossuth Rádió a leghallgatottabb rádióadó, a leghallgatottabb reggeli rádióműsor a „180 perc”. A legfrissebb eredmények alapján legtöbben délben kapcsolnak egy rádióadóra: az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika az egyedüli rádióműsor, amelyre egyszerre hétszázezernél többen kíváncsiak.