Hirdetés

Villány a magyar borászat egyik ékköve, a borvidék névadó települése, melynél vonzóbb célpont a borturista számára kevés akad. Megannyi egész évben nyitott pince, még tízszer annyi, melyben előzetes egyeztetés alapján lehet kóstolni. Kiváló szálláshelyek és országos viszonylatban kiemelkedő éttermek. 

Utóbbiak sorát gyarapította Sauska Krisztián, amikor megnyitotta a pincészet keretében a Sauska 48 nevű éttermet, amelyhez leigazolta kreatív séfnek a magyar gasztronómia egyik legismertebb és legelismertebb konyhafőnökét, Bicsár Attilát.

Az étterem kívül esik a településen, de érdemes rászánni a központtól számított kb. húszperces sétát. A teraszról a kilátás lélegzetelállító, a beltér modern és vendégmarasztaló egyszerre, a kiszolgálás kifogástalan: pincérünk kommunikatív, felkészült, kedves, udvarias.

Üdvözlőfalatként kiváló, ropogós héjú, belül puha barna zsemlét kaptunk jó ízű, zöld fűszeres túrókrémmel. Ittunk indításnak a Sauska pincészettől két pezsgőt, majd az ételekhez két furmintot, egy reduktívat és egy fahordós, dűlőszelektált tételt.

Az étlap összefogott, struktúrája a fővárosi csúcséttermek ebédmenüit idézi: két, három vagy négy fogás válogatható össze, fix összegért, egyes ételek esetében felárral. Mi a háromfogásos ételsort (7700 Ft) céloztuk meg, némi dilemmázás után kértünk kacsamájat (900 Ft felár), tanyasi csirkét és mákos gubát. Ételeink tálalásra, ízre, állagra egyaránt kiválóak voltak. A Sauska 48 a legjobb élményeink között rögzítette nevét.