Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Valószínűleg mindenki számára ismerős a marslakók legendája, amely a II. világháború idején terjedt el az amerikai természettudományos életben. Enrico Fermi, Nobel-díjas fizikus ugyanis hosszas eszmefuttatás után arra a következtetésre jutott, hogy – a galaxisok és csillagok nagy számát figyelembe véve – a Földön kívül is léteznie kell életnek. A nagy kérdés számára már csak az volt, hogy hol vannak? Mivelhogy akkoriban számos magyar tudós dolgozott az Egyesült Államokban, Szilárd Leó a kérdésre nemes egyszerűséggel felelt: „A marslakók itt vannak közöttünk, de magyaroknak mondják magukat.” A történetet aztán lehetne tovább fokozni azzal a princetoni legendával, mely szerint Neumann János, az Institute for Advanced Studies legfiatalabb professzora valójában félisten, aki a bolygónk gondos megvizsgálása után külsőleg embernek álcázta magát. És ezek a gyanús magyarok, Neumann mellett Kármán Tódor, Wigner Jenő, Szilárd Leó és Teller Ede élvezték is a legendát, melyet Leon Lederman az Isteni atom című könyvében a következőképpen foglalt össze: „Nem, most nem egy második űrtanmese következik, a történet igazi marslakókról szól. Azokról, akik a XX. század első felében beszivárogtak a világ legjobb egyetemeire és kutatóintézeteibe […]. Azon buktak le, hogy – bármilyen soká gyakorolták is – egyetlen földi nyelvet sem tudtak idegen akcentus nélkül beszélni. Volt egy ügyes trükkjük erre is: magyar emigránsoknak álcázták magukat, hiszen köztudott, hogy a magyarok beszédének van ez a furcsa sajátossága.”

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A legenda folytatódik

A marslakók pedig ma is köztünk élnek. A legenda tehát folytatódik, csak a szereplők száma növekszik időről időre. Közülük ismerhetünk meg közel hatszáz feltaláló tudóst a találmányaival együtt a Millenáris közel hatezer négyzetméteres kiállítási terében.

– Rengeteget köszönhetünk a magyar tudósoknak és feltalálóknak, találmányaik nélkül máshogy néznének ki a hétköznapjaink is. Elég csak a golyóstollra vagy éppen a koronavírus elleni vakcinára gondolnunk. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendkívül nagy merítésből tudtunk válogatni a kiállításhoz, rengeteg izgalmas találmánynak, újításnak van jelentős magyar vonatkozása – hívja fel figyelmünket Dankó Virág, a kiállítást megvalósító Millenáris ügyvezető igazgatója, aki munkatársaival és az Álmok álmodói stábjával csaknem másfél éve dolgozik ezen a gigantikus, több mint 3 milliárd forint összköltségvetésű tárlaton.

Az élményalapú, interaktív elemekben gazdag, 2022. december 31-ig látogatható kiállítás ugyan minden korosztálynak kínál érdekes elemeket, ám a legfőbb célja mégis a fiatalabb generáció megszólítása. A játékokon, digitális tartalmakon, animációkon és applikációkon keresztül ugyanis könnyebben befogható az a hatalmas tudásanyag, ami a 6+1 tartalmi egység köré szerveződő tárlaton megjelenik. A mobilitás, az orvoslás, az energiaipar, az infokommunikáció, az agrárium, a tér tudománya és a hely szelleme a maguk területén keresztül mutatják be azokat az egyes innovációkat, amelyek a különböző korok problémáira szolgáltak válasszal, megoldással.

Korábban írtuk

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Az űrpaprika rejtélye

Ki akarjuk ragadni a gyermekeket az iskolapadból, mondja Szentirmai-Zöld Máté projektigazgató, az operatív megvalósítás fő felelőse.

– Szeretnénk, ha az Álmok álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányokkal kiállítás egy hatalmas élménnyel teli utazás lenne számukra időben és térben egyaránt. Éppen ezért nálunk nem tantárgyi struktúrával találkoznak, hanem tudásterületekkel, hiszen a mai világban már a holisztikus gondolkodás, az összefüggések keresése, a csoportban való együttműködés a legfontosabb. Látniuk kell, hogy egyedül kevesek vagyunk, társak nélkül nehezen jutunk eredményre – foglalja össze a tárlat legfontosabb célját Szentirmai-Zöld Máté. A projektigazgató egyből ki is emeli személyes kedvencét, az űrpaprikát. Merthogy a Debreceni Egyetem a magyar űrprogramhoz kapcsolódva azonnal kutatásokba kezdett, melyek során azt vizsgálták, hogyan tudnak a majdani magyar űrhajósok a maguk számára élelmiszert előállítani a világűrben. A kutatók és így a kiállítás erre is tudja a választ: egy speciális üvegházban, amelyben a molekuláris biológia segítségével űrpaprikát nevelhetünk.

És ha már űrpaprika, lássuk, milyen más kuriózumokkal találkozhatunk a Millenárison, persze a teljesség igénye nélkül! Ha ragaszkodunk a kiállítási útvonalhoz, a Mobilitás terébe érve magyar mérnökök és formatervező dizájnerek jól ismert járművei, köztük Galamb József 1915-ös Ford T-modellje és Weiss Manfréd mentőautója fogad bennünket. Majd egy Ikarus buszon átverekedve magunkat a gyógyítás és az életminőség-javítás iránt elkötelezett tudósokkal és életmentő találmányaikkal találkozhatunk. Láthatjuk annak a boncasztalnak pontos másolatát, amelyen Semmelweis Ignác kereste a megoldást a gyermekágyi láz visszaszorítására. És aki elég bátor, kipróbálhatja azt is, milyen sikerrel tudna elvégezni egy laparoszkópos műtétet. Az Energia, ipar szekcióba lépve megforgathatunk egy Segner-kereket, és megtudhatjuk azt is, hogyan kerül egy magyar geológus Mozart Varázsfuvolájába. Ha elég kitartóak vagyunk, beszéltethetünk egy beszélőgépet, kipróbálhatunk egy rádió- és tévéstúdiót, és a képrögzítés különböző eszközeivel szelfiket is készíthetünk magunkról. A mezőgazdaság világába egy stilizált, közel háromszázezer hurkapálcából készült búzamezőn keresztül vezet az út, melynek közepén egy százéves Lokomobilt, azaz gőztraktort szemlélhetünk meg közelebbről. Majd felérve az űrbe, VR-szemüveg segítségével körbenézhetünk a Marson, megismerhetjük a fekete lyukak rejtélyét, hogy aztán a Hold-bázison leszüretelhessük jól megérdemelt paprikánkat.

képgaléria

Jól működő mintázatok

A kiállítási tartalomból jól látszik, hogy a látogatóknak hosszabb itt-tartózkodásra kell felkészülniük. Csak végigfutni a tárlaton is legalább két óra, de az érdeklődőbbek akár egy teljes napot is eltölthetnek a Millenáris B csarno­kában.

A tudomány csodálatos világa teli van hihetetlen nehéz dolgokkal. Ám mivel alapvető pszichológiai tény, hogy egy-egy dologra csak nagyon rövid ideig tudunk koncentrálni, a kiállítást úgy kellett kitaláljuk, hogy ez a ki- és bekapcsolás működni tudjon. A tárlatot éppen ezért átszövik a hosszabb-rövidebb történetek, sok a lényegre törő, nemegyszer meghökkentő információ, tudományos érdekesség, kvíz, mondja Csorba László történész, a tárlat egyik kurátora, aki Gazda István vezető kurátorral együtt dolgozott azért, hogy az Álmok álmodóiból valódi közösségi élmény váljon.

– Az emberek csoportokhoz tartoznak, rengeteg identitásuk van. Ezek között a legjelentősebb, amelyet nemzetnek nevezünk. A nemzet nyersanyaga pedig a múlt, melynek évszázadok óta kiformálódott mintáit a családok és az intézmények, köztük az iskolák adják át az újabb és újabb nemzedékeknek.

Ha végignézzük a kiállítást, ezek a minták mintázattá válnak, ami elkezd bennünk működni. Büszkeséggel tölti el a látogatót, hogy ahhoz a közösséghez, ahhoz a nemzethez tartozik, melynek tagjai ilyen jelentős találmányokkal gyarapították az emberiség tudáskincsét. Azt a tudáskincset, amely az egyetlen eszköz, hogy szembe tudjunk nézni, meg tudjunk harcolni a jövő kihívásaival.

Az Álmok Álmodói 20 számokban

Csaknem 600 feltaláló
Közel 6000 m2 kiállítási tér
1,53 km hosszú látogatói útvonal
Több mint 30 interakció
Közel 200 különleges múzeumi és egyéb műtárgy
150-nél is több digitális tartalom
Közel 6,5 órányi filmes, valamint vetített tartalom
Csaknem 2500 fénykép
Félszáznál több szakértő
Több mint 70 együttműködő partner