Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A hivatalosan az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevet viselő mormon egyház vezetőjének bejelentése szerint az egyház tanításaiból törlik, hogy bűn a homoszexuális viselkedés és kapcsolat.

Ezzel a döntéssel azt a 2015-ben hozott és a mormon gyülekezeteket megosztó szabályt szüntette meg az egyház, amely szerint az azonos nemű házasságban élő mormonok hittagadók, az egyházból kiközösíthetők, gyermekeik mindennemű vallási szertartásból – így például a keresztelésből vagy a névadó ünnepségekből – kitilthatók.

A változtatást elemzők az egyházon belüli megosztottság felszámolására irányuló kísérletként értékelik, továbbá annak jeleként, hogy az új elnök szeretné az egyházat közelebb hozni a mai amerikai valósághoz.

„Miközben nem változtathatjuk meg az Úr tantételeit, azt akarjuk, hogy tagjaink és politikánk figyelmezzenek azokra is, akik a halandó lét kihívásaival küszködnek. Csökkenteni akarjuk a napjainkban oly gyakori gyűlölködést és viszályt” – fogalmazott közleményében az úgynevezett Első Elnökség, a mormon egyház legmagasabb igazgatási testülete, amelyet három, az egyházban apostolnak nevezett személy vezet.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy bár az egyház az azonos neműek házasságát továbbra is „komoly véteknek” tartja, de nem tekinti aposztáziának, azaz hittagadásnak.

„Az erkölcstelen viselkedés, lett légyen szó akár heteroszexuális, akár homoszexuális kapcsolatról, azonos elbánásban részesül” – hangsúlyozták az egyházi vezetők.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza a hétvégén tartja országos konferenciáját.


Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza közleménye

Ellentétben a hazai sajtóban kétes forrásból megjelent, számos tárgyi tévedést tartalmazó hírekkel, az egyház továbbra sem tartja Isten parancsolataival összeegyeztethetőnek a homoszexuális cselekedeteket.

Az egyházi szabályok korábban az azonos nemű egyháztagok által kötött polgári házasságot hitehagyásként kezelték. Bár az ilyen cselekedet továbbra is komoly véteknek minősül, egyházi fegyelmezés szempontjából nem lesz hitehagyásként kezelve. Ehelyett a nemi erkölcsösség törvényének mindenféle megszegése, vagyis minden olyan nemi kapcsolat, amely az egy férfi és egy nő között fennálló házasságon kívül valósul meg, azonos elbírálás alá esik.

Az egyház vezetői a hétvégén tartandó általános konferencia előtt módosításokat fogadtak el annak érdekében is, hogy a magukat LMBT identitásúként meghatározó szülők gyermekeit már a nagykorúság elérése előtt az egyház tagjává lehessen keresztelni, amennyiben a gondviselő szülők megértik a tant, melyet a megkeresztelt gyermek tanulni fog.

A most bejelentett módosítások semmiféle változást nem jelentenek az egyház házasságra vonatkozó tanára vagy Istennek a nemi tisztaságra és erkölcsösségre vonatkozó parancsolataira nézve, ugyanakkor remélhetőleg fokozzák a jószándékú emberek közti tiszteletet és megértést.

További részletek: https://www.mormon-sajtoszoba.hu/cikkek/az-elso-elnokseg-megosztotta-a-konferencia-vezetosegi-ulesen-elhangzottakat

Kiadó: Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza