Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Velekei László, Feledi János, Földi Béla és Ertl Péter
Hirdetés

– Erős évadot tudhatunk magunk mögött, és mielőtt befejeznénk, érkezik a hab a tortán: a Budapest Táncfesztivál. A táncszakmát és a táncművészetet ünneplő programsorozatot idén újra április végén rendezzük meg – mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a Budapest Táncfesztivál programjának kihirdetésekor tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve: április 29. a tánc világnapja, ezen a napon közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház.

 A művészeti produkciók mellett ez a gálaest a szakma ünnepéről is szól, hiszen ezen az estén adják át a növendékek, befutott művészek, táncpedagógusok, neves alkotók számára a szakmai elismeréseket.

A fesztiválra neves külföldi együttesek érkeznek, így április 28-án a Martha Graham Dance Company előadását láthatja a közönség, egyenesen New Yorkból. A tánc Picassójaként ismert művész, Martha Graham mára ikonikussá vált koreográfiáját, újraértelmezését hozza a táncegyüttes. Az est során újraéled az 1935-ben készült, majd évtizedekig elveszettnek hitt Panorama című Graham-munka egy részlete, amely Norman Lloyd akkoriban avantgárdnak számító zeneművére készült. 

Martha Graham a XX. század egyik legnagyobb hatású művésze volt, az általa kifejlesztett forradalmi tánctechnika megújította a táncművészetet, nevéhez fűződnek a moderntánc első ikonikus darabjai. A Panorama című alkotást Penny Diamantopoulou Graham-mester tanítja be a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek, a darab a Müpa Fesztivál Színházában lesz látható. 

Korábban írtuk

Május 7-én a Dresden Frankfurt Dance Company lép színpadra a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. Napjaink egyik legnevesebb táncegyüttese Hollow Bones című Jacopo Godani-koreográfiával érkezik, amely egy tánc-összegzés: a művészeti vezető sajátos rendezői látásmódjának, a klasszikus balett-technikához való hozzáállásának és széleskörű koreográfiai kutatásainak eredménye. 

Május 1-jén az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat H O M E című előadásának ősbemutatóját láthatja a közönség, mely Anh Ngoc Nguyen vietnámi koreográfus személyes vallomása a világunkban zajló és mindannyiunkat érintő folyamatokról. 

Május 5-én a The four seasons / Ha a világ enyém lenne címmel egy különleges, olasz-magyar kétrészes est érkezik a Táncszínházba. Az előadás első részében Vivaldi világhírű műve A négy évszak zenéjére készített a firenzei Compagnia Opus Ballet látványos előadást, ezt követően pedig a Budapest Táncszínház előadásában Földi Béla koreográfiája elevenedik meg. 

– Óriási öröm, hogy a magyar táncművészet ilyen csodálatos épületben talált otthonra, mint amilyen a Nemzeti Táncszínház. A magyar táncművészet hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt harminc évben – jegyezte meg Földi Béla. 

A Ha a világ enyém lenne című előadásával kapcsolatban elmondta: arról szól majd, hogyan alakult az elmúlt harminc évük, mi minden történt körülöttük, minderről egyfajta belső, művészi áttekintésen keresztül mesélnek majd a közönségnek. 

– Ha a világ enyém lenne, akkor a világ szeretetről és békéről szólna. És úgy hiszem, erre igen nagy szükség van manapság – fűzte hozzá az alkotó. 

Május 10-én és 11-én a franciaországi Malandain Ballett Biarritz La Pastorale című klasszikus balett alapokra építő, de a kortárs nyelven megszólaló táncelőadásával zárul a fesztivál. A mű Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült, és alapjául a zeneszerző derűs, idilli és természetdicsőítő 6. szimfóniája szolgált.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Velekei László

A neves külföldi együttesek mellett tekintélyes múltú magyar társulatok és kisebb kamaraprodukciók is lehetőséget kapnak a fesztiválon. Május 3-án a Győri Balett megrázó és drámai erejű Ne bánts! című előadásával érkezi a Táncszínházba. A máig sokszor tabunak számító családon belüli erőszak témáját körüljáró darabot most először láthatják a Táncszínház új épületében. 

– Hiszek a táncművészet erejében, hiszek a művészet társadalmi szerepvállalásában, és abban is, hogy ezzel a darabbal meg tudjuk szólítani a közönséget, és ha csak egy picit is érzékenyebbek leszünk erre a témára, már megérte – fogalmazott a Ne bánts! című előadás kapcsán Velekei László, a Győri Balett igazgatója.

Újdonságként mutatkozik be idén a Nemzeti Táncszínházban a Budapesti Operettszínház Balett-együttese. Május 2-án a Korhatár nélkül című előadásban körbetáncolják a balett világát a Hattyúk tavától a Mosoly országán át egészen a kortárs balett koreográfiákig. 

Május 9-én Feledi János – Feledi Project az emberi létet alapvető eseményeire választ kereső TestTérKép című előadása tekinthető meg a Nemzeti Táncszínház Kistermében. 

– A TestTérKép újragondolása egy tíz évvel ezelőtti előadásnak, az érdekessége pedig, hogy az eredeti szereplőgárdából néhányan láthatóak lesznek a mostani előadásban is. A darab születésről, elmúlásról is szól, és az emberi lét olyan alapvető felvetéseire és kihívásaira is keresi a választ, mint a távolság és az emlékezet, a körülöttünk lévő térhez való viszonyulás és az idő múlása. Rendkívül izgalmas lesz megtapasztalni, hogyan gondolkoznak minderről az érettebb táncművészek és a fiatalok, az új generáció képviselői – mesélt a darabról Feledi János. 

Május 6-án a mindig különlegesben gondolkodó alkotó, Fehér Ferenc várja a közönséget a Hakuna Matata című darabjával, amelyben az élet öröméről mesél a Nemzeti Táncszínházban.