Az együttes szakmai eredményei, és a Pécsett épülő hangversenyterem művészeti bevezetése a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe méltó és érdekes feladat a világ számos zenekaránál és operaházában már bizonyított művésznek.

„Az épülő pécsi koncertterem még a milánói Scalaból is az EKF ékszereként tündököl, hiszen nem más fogadta el a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatói felkérését, mint Peskó Zoltán világhírű karmester” – mondta el sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok vezetője. „Többször hallottam már a mondást, hogy a tehetséges karmester 40 éves korágig csak tanul, aztán érik meg arra, hogy igazán jó karmester váljék belőle. Peskó Zoltán személyében karrierje csúcsán álló művész áll a zenekar élére, mely nagy megtiszteltetés mind a zenekar, mind Pécs városa részére. Nem karmestert, hanem Maestro-t szerződtet a zenekar.” – tette hozzá az igazgató.

A Peskó Zoltán életét feldolgozó „A Városligeti fasortól a Milánói Scaláig” című dokumentum-filmben a karmester lenyűgöző karrierjének okát firtatva Rilke egy elfeledett verssorát idézve e szavakkal él: „Az én asztalomhoz odaült az angyal”. A 45 éve külföldön élő, áldozatos munkájának köszönhetően kimagasló szakmai karriert befutott művész többszöri felkérést utasított el az elmúlt években, melyek hazahívták.

Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban azt tapasztalta, hogy a Pannon Filharmonikusok élén lenni egy megtisztelő, kiemelt pozíció napjainkban, hiszen számos karmestert javasoltak neki a zenekar vezetésére. „Mint a zenekar fenntartója rendkívül elégedett vagyok Horváth Zsolt igazgató munkájával, aki ilyen rövid idő alatt ilyen magasrangú művészt tudott a zenekar élére állítani. Megtiszteltetés a város számára, hogy Peskó Zoltán kar-mester a pécsi zenekar szakmai vezetését vállalta el.” – fogalmazott a polgármester.

Peskó Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1962-ben szerzett diplomát, legelső szárnypróbálgatásait maga Kodály Zoltán és Illyés Gyula érdeklődése kísérte. 1964-ben elhagyta Magyarországot, tanulmányait Olaszországban és Svájcban folytatta, ahol a legnevesebb művészektől tanulhatott. A magyar fiatalember, felkészültségével, szorgalmával, megnyerő egyéniségével kivívta Európa legjobb zenekarainak és dalszínházainak az elismerését. Viszonylag rövid idő alatt az egyik legkeresettebb karmester lett.

Nemzetközi karrierje lenyűgöző: világszerte 18 országban összesen 64 szimfonikus zenekart vezényelt, az európai országok vezető zenekarainak mindegyikét (Berlini Filharmonikusok, BBC Szimfonikusok, Londoni Filharmonikusok, Müncheni-, Stuttgarti-, Frankfurti Szimfonikusok, a Francia Rádió Zenekarát, az amszterdami Concertgebouw zenekarát, a Leningrádi, Monte-Carlói, Stockholmi Filharmonikusokat, stb.), de a New York-i Filharmonikusokat is. Operakarmesterként 12 ország összesen 85 operaházában lépett fel szerte Európában és az Egyesült Államokban.

A Pannon Filharmonikusok zenekar úgy érzi, hogy Peskó Zoltán szerepvállalásával a pécsi együttes asztalához is „odaült az angyal”. A Pannon Filharmonikusok 7 éves építkező munkáját Peskó Zoltán szakmai felkészültségével és nemzetközi kapcsolatrendszerével erősíti.

Peskó Zoltán a pécsi zenekar munkáját és céljait megismerve úgy gondolja, hogy a kiváló zenekar vezetésével, és további fejlesztésével a Pécsett épülő új hangversenyterem művészeti bevezetése méltó és érdekes feladat a legkiemelkedőbb nemzetközi zenei színpadokon már bizonyított kar-mesternek. „A zenekarok esetében nem beszélhetünk vidéki vagy nem vidéki zenekarokról. A zene minőségi előadása a fontos. Pécset európai városként ismertem meg, a Pannon Filharmonikusok európai színvonalú zenekar, ahova érdemes hazajönni.” – tette hozzá a karmester. Tervei között szerepel Beethoven összes szimfóniájának előadása, több kortárs mű ősbemutatója, és a hangversenyterem egyedi művészeti koncepciójának kidolgozása.

Peskó Zoltán életpályája

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten. A polgári családban felnőtt gyermek diákéveit a híres fasori gimnáziumban töltötte, amely sok kiváló művészt és tudóst indított el pályáján hazánkban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1962-ben szerzett diplomát, majd a Nemzeti Színházban dolgozott karmesterként és zeneszerzőként. Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is. Legelső szárnypróbálgatásait maga Kodály Zoltán és Illyés Gyula érdeklődése kísérte.

1964-ben elhagyta Magyarországot, tanulmányait Olaszországban és Svájcban folytatta. A magyar fiatalember, felkészültségével, szorgalmával, megnyerő egyéniségével kivívta Európa legjobb zenekarainak és dalszínházainak az elismerését. Viszonylag rövid idő alatt az egyik legkeresettebb karmester lett.

Zeneszerzést Gottfredo Petrassitól tanult (kinek tanítványa volt többek között Ennio Morricone). Karmester-kurzusokon Celibidache (a Berlini, Müncheni és Stuttgarti Filharmonikusok vezető karmestere), Pierre Boulez (a XX. század zeneművészetének egyik legkiemelkedőbb alakja, zeneszerző, karmester, tanár, író és kutató) és Franco Ferrara (a XX. század Mozartjaként aposztrofált tehetség, aki 9 évesen hegedűművész, zongoraművész, orgonaművész és zeneszerző volt, 13 évesen Bruno Walter és Toscanini keze alatt koncertmesterként dolgozott) tanítványa volt.

Peskó Zoltán 1966-73 között a kelet berlini Deutsche Staatsoper karmestereként Lorin Maazellel dolgozott együtt, emellett a Hochschule für Musik tanára volt. 1970-ben debütált a milánói Scalában, majd operaelőadásokat és koncerteket vezényelt szerte a világban olyan zene-karok élén, mint a Berlini Filharmonikusok (a Berlini Filharmonikusokat csak a legnevesebb külföldi karmesterek vezényelik, többek között Haitink, Barenboim, Rattle, Ozawa, Harnoncourt, Muti, Carlos Kleiber, Mehta, Jansons, Wandt, a magyar karmesterek közül eddig Fischer Iván és Peskó Zoltán dirigálta a zenekart.), a BBC Szimfonikus Zenekar vagy az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra.

Repertoárjában a reneszánsz zenétől a kortárs művekig minden megtalálható. 1973-ban kinevezték a bolognai Teatro Comunale vezető karmesterévé, majd 1976-1977-ig a velencei Teatro La Fenice és 1978-1983 a milánói RAI zenekarának élén töltötte be ugyanezt a pozíciót. 1996 és 2000 között a düsseldorf-duisburgi Deutsche Oper zenei vezetőjeként dolgozott. 2001-2005-ig a lisszaboni Operaház főzeneigazgatója és a Portugál Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, 2004-töl a római Operaház és a moszkvai Bolshoj Teater karnagya volt.

Peskó Zoltánnak, aki több neves európai operaháznak volt a vezető karnagya, s a világ számos szimfonikus zenekarának a vendégkarnagya, arra is volt gondja, hogy az olyan tehetséges honfi-társait, mint Marton Éva, Kovács Kolos, Melis György, Európa zeneértő közönségének bemutassa.

Az elmúlt években Baden Baden, Berlin, Budapest, Pozsony, Köln, Lisszabon, a milánói Teatro La Scala, Róma, Velence, a Wien Modern és más zenei fesztiválok koncertjein vezényelt. Számos lemezfelvételt készített a CBS, Fonit-Cetra, Hungaroton, Sony, Supraphon és Wergo cégeknél.

Nemzetközi karrierje lenyűgöző: világszerte 18 országban összesen 64 szimfonikus zenekart vezényelt, az európai országok vezető zenekarainak mindegyikét (Berlini Filharmonikusok, BBC Szimfonikusok, Londoni Filharmonikusok, Müncheni-, Stuttgarti-, Frankfurti Szimfonikusok, a Francia Rádió Zenekarát, az amszterdami Concertgebouw zenekarát, a Leningrádi, Monte-Carlói, Stockholmi Filharmonikusokat, stb.), de a New York-i Filharmonikusokat is. Operakarmester-ként 12 ország összesen 85 operaházában lépett fel szerte Európában és az Egyesült Államokban.

Peskó Zoltán és Magyarország

Peskó Zoltánt Ferencsik János javaslatára hívták vissza először Magyarországra a nyolcvanas évek elején, hogy legyen Ferencsik utódja az Állami Hangversenyzenekar (ÁHZ) élén, de ezt Peskó akkor elképzelhetetlennek tartotta. 2000-ben az akkori kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán kérte fel, hogy pályázzon a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára, de nem fogadta el a felkérést.

A magyar kultúra nemzetközi tolmácsolását külföldön élve is kötelességének tekintette Peskó Zoltán. Ezért vállal évek óta szerepet nyaranta a szombathelyi Bartók-szemináriumokon, ezért áll élén Kurtág György műveinek bemutatásában. A magyar nemzetközi fesztiválok, és zenekarok meghívását is elfogadó karmester a 90-es évektől több alkalommal fellépett Magyarországon, legutóbb a Magyar Állami Operaház 125. éves ünnepségsorozatának nyitóelőadását dirigálta:

„Rég hallottam az Operaházban zenei szempontból ennyire kiváló produkciót, erről Peskó Zoltán karmester már a nyitányban meggyőzte a hallgatóságot. A legjelesebb európai dalszínházak (a milánói Scalától kezdve a berlini Deutsche Operen át a bé-csi Staatsoperig) szívesen látott dirigense, a hatvanas években emigrált művész valóban nagyformátumú egyéniség (erről a kilencvenes évek végén egy felejthetetlen zeneakadémiai Missa Solemnis-interpretációban is tanúbizonyságot tett).” (Péterfi Nagy László)

Tihanyi László (zeneszerző, karmester, a LFZE rektor helyettese (2000-2004), 2004-től egyetemi tanára, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja) a karmester 70. éves születésnapjára írt köszön-tőjében a következő szavakkal méltatja Peskó Zoltánt:

„A 70 éves Peskó Zoltán személyében olyan művészt köszöntünk, aki pályája csúcsán áll. Aktivitása töretlen, érdeklődése sokirányú, tele van tervekkel, feladatokkal. Repertoárját ma is folyamatosan és minden irányban bővíti, állandóan figyel az újdonságok-ra, ma is ugyanolyan fontosnak tartja a bemutató-karmesteri feladatokat, mint fiatalabb éveiben.” (Muzsika 2007/50/2)

Peskó Zoltán 2009. októberétől a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója, vezető kar-mestere.