Ahogy Hamvas Béla mondja: bárhol, bárhogyan. Komoly idő, komoly nép számára nem kell több útmutatás. Igaz, a jeles esszéista a borról írta ezt, de – borból születő csoda lévén – nem szentségtörés nagy gondolkodónk megállapítását a pezsgőre is kiterjeszteni.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

S hogy miért?

Mert korántsem csak az ünnepek különleges kísérője, hanem a hétköznapokon is derűt, könnyedséget ad.

Mert nem elérhetetlenül drága luxuscikk, hanem hazai viszonylatban is baráti áron hozzáférhetők kiváló pezsgők.

Mert alig ismerjük, pedig egykor európai pezsgőnagyhatalom voltunk.

Mert nem csupán magában kortyolva élmény, hanem a gasztronómiában is sokoldalú: tengeri herkentyűkhöz, salátákhoz éppúgy pompásan illik, mint gyümölcsökhöz, akár desszertekhez. Mert nyáron éppoly remek kísérője halaknak, mint télidőben – ne szégyelljük – akár a rezgő kocsonyának.

Mert üdít, frissít, vagy épp ellenpontoz, ha nehéz volt az étel. Mert egyensúlyt teremt.

Mert az európai és a magyar kultúra szerves része, hozzátartozik identitásunkhoz, önépítésünk egyik nagyszerű eszköze.

Mert, akár bennük a gyöngy, törnek az élvonalba ismét a hagyományos kézműves, palackos erjesztésű eljárással készült magyar pezsgők, melyeknek nem kell szégyenkezniük a legnagyobb formátumú Champagne-ok mellett.

Mert mindezt rendszerszinten is bizonyította a tematikus eseményekre szakosodott Winelovers rendezvényszervező csoport nagy érdeklődés mellett lezajlott Pezsgő Június Nagykóstolója, melyen nem csak véletlenszerűen lehetett maradandó élményt nyújtó pezsgőkkel találkozni, hanem átfogó, számos borvidéket és pezsgőházat felvonultató keresztmetszetet kaphattunk a frisstől az érett jegyeket hordozó nedűkig, a közérthető, jó értelemben populáris tételektől az izgalmas, sokrétű, gondolatokat és asszociációkat ébresztő italokig.

Mert érdemes egyre inkább odafigyelni a magyar pezsgőre, ismerkedni, barátkozni vele.

Mert szép, nemes. Mert éltet minket.

Mert nagy múltja van, ígéretes jelene és szép reményű jövője, amint ezt a kisebb borászatok és a nagy pezsgőházak termékei, ismertek és különlegességek egyaránt bizonyítják; kóstoljuk meg például a patinás Törley limitált palackszámú, különlegesen zamatos, etyeki juhfarkból készült szűretlen pezsgőjét!

Mert a franciáknak Champagne-uk, a spanyoloknak cavájuk, az olaszoknak proseccójuk van, nekünk viszont pezsgőnk; legyünk rá büszkék, szeressük, ismerjük!

Mert a miénk.

Á.B.