Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Fülöp Attila a tárca gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, a díjazottak életútja azt üzeni mindenki számára, hogy a felzárkózás nem magától értetődő, hanem kemény, verejtékes munka eredménye, továbbá nem egyszemélyes harc, hanem csapatmunka.

Ezt a csapatmunkát támogatja egyebek mellett a kormány gazdaságpolitikája, a „segély helyett munka” elve, a gyermekházakat, a tanoda hálózatot és roma szakkollégiumokat tartalmazó intézményrendszer, a Felzárkózó települések programmal.

Közölte, mindennek köszönhetően az elmúlt években folyamatosan csökkent a társadalmon belül a szegények aránya, ami mára kedvezőbb az uniós átlagnál.

Szerinte ugyanakkor a sikeres felzárkózást leginkább a társadalmi kirekesztődésnek kitettek folyamatosan csökkenő aránya mutatja. Miközben 2015-ben még az emberek 30,6 százaléka volt ebben a helyzetben, mára ez 19,4 százalékra csökkent, ami szintén kedvezőbb, mint az uniós átlag – fűzte hozzá.

Korábban írtuk

A közösségi integrációban pedig leginkább az olyan emberek játszanak fontos szerepet, akik ma díjat vehetnek át – mondta Fülöp Attila.

A Pintér Sándor belügyminiszter által adományozott elismerést az ünnepségen Báder Ernő, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Máltai Szimfónia program országos művészeti vezetője, Boda János a Roma Produkciós Iroda gyártásvezetője és Molnárné Balogh Éva a Karcagi Arany János Általános Iskola tanítója vehették át.