Fotó: MTI/Kiss Gábor
A Szent Korona másolata a torockói Duna-Házban 2020. szeptember 1-jén. Megvette a Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatát a Duna Médiaszolgáltató, és az erdélyi Torockón lévő Duna-Házban helyezik majd el a tárgyakat – jelentette be Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A másolatot a felvidéki díszműlakatos, Panyik Imre készítette, aki több ezer órán át tanulmányozta a Parlamentben lévő eredeti műtárgyakat
Hirdetés

„A torockói Duna-Ház 2014-ben nyitotta meg kapuit. Ez egy egész évben működő kulturális központ, amelynek kiemelkedő eseménye a Duna Nap, amely június 4-hez, a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódik. Idén a járvány miatt lesz augusztus 28-án” – mondta a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.

Dobos Menyhért kiemelte: a közmédia a rendezvényen való jelenlétével is a szülőföldön maradást, a megmaradást kívánja erősíteni. Amíg hitünket, kultúránkat, keresztény gyökereinket, anyanyelvünket őrizzük és át tudjuk adni gyermekeinknek hagyományainkat, addig van remény – tette hozzá.

Mint elhangzott, a Duna Napra a Kárpát-medence minden részéről érkeznek érdeklődők, így Erdély minden szegletéből, a Felvidékről, a Délvidékről és az anyaországból is. Idén a járványügyi szabályok betartása miatt kötelező a maszkviselés és az oltási igazolás.

A Hűséggel a nemzetért című kiállítás középpontjában a Szent Korona áll, tizenkét óriás molinón mutatják be a korona történetét, de látható lesz annak másolata is, amelyet tavaly vásároltak meg.

Korábban írtuk

A délutáni kulturális programban fellép Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos versmondó, lesz operettblokk, az esti Összetartozás-koncerten pedig Varga Miklós, Keresztes Ildikó és Baricz Gergő énekel, a rendezvényt tűzijáték zárja.

A műsor összeállításába, kiemelten a gyerekprogramokéba, a helyieket is bevonják, napközben lesz kalandjáték, kincskeresés, íjászat, zene és tánc.

Augusztus 28-án az M1-en többször élőben bekapcsolódnak az eseményekbe, szeptember közepén pedig a Duna World csatornán 26 perces összeállítást láthatnak a nézők a Duna Napról. A rendezvényről további részletek a duna-haz.com-on.