Tavaly december 10-én tartották meg először a világ legkiválóbb édes borkülönlegességének napját. A nemzetközi kitekintésű esemény kirobbanó sikere a kezdeményezőket is meglepte. Mint Kézdy Dániel borszakíró, a Nemzetközi Aszú Day ötletgazdája elmondta, nem várt helyekről is érkeztek pozitív visszajelzések, és olyanok is megkedvelték az aszút, akik korábban nem rajongtak az édes borokért.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A magyar borpiramis csúcsán álló aszú a termőhely, a mikroklíma, a gondosan szabályozott fajtahasználat és a különleges készítési mód együttesének köszönheti egyediségét. A legenda szerint az első aszúbort Szepsi Laczkó Máté református lelkész palackozta I. Rákóczi György fejedelem feleségének, Lorántffy Zsuzsannának 1630-ban, dokumentumok alapján azonban ennél is régebbi a hagyomány. Az „aszú” kifejezés egy 1571-es örökségi okiratban szerepelt először írásban, majd Szikszai Fabricius Balázs sárospataki református prédikátor és polihisztor említette 1590-ben megjelent Nomenclatura seu dictionarium latino-ungaricum című latin-magyar szótárában. Tokaj-Hegyalján született meg a világ első eredetvédelmi rendszere és dűlőosztályozása is, amit 1732-ben készített el a kor jeles polihisztora, Bél Mátyás. Ekkor vált Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidékévé, ami annyit jelentett, hogy csak meghatározott szőlőfajtákat volt szabad termeszteni, és sajátos technológiával bort készíteni.

Az aszú születéséhez az őszi pára és a napfény együttese szükséges. A szőlőszemek a Botrytis cinerea nevű nemespenészgomba megjelenése nyomán összetöppednek, vizet veszítenek, így a természetes gyümölcscukor koncentrálódik bennük, miközben a gomba az ízvilágra is hatással van. E szemeket kicsipegetik a fürtökből, és kizárólag ezek felahasználásával, azonos évjáratú borba vagy mustba áztatva készítik el az aszúbort, melynek édességérzetét ideálisan ellensúlyozzák a vulkanikus talaj adta vibráló savak. Az aszúbornak literenként minimum 120 gramm maradékcukrot kell tartalmaznia, és hordóban kell iskolázni.

A tokaji aszú a gasztronómia csúcsain helyezkedik el. Nem csak desszertborként fogyasztható, hanem a kiváló minőségű magyar hízott libamájnak is fejedelmi kísérője. December 10-én a második Nemzetközi Aszú Day alkalmával ezért bátran kísérletezzünk e két nemes élvezeti cikk párosításával! # aszuday

További információk:

Facebook: facebook.com/aszuday

Instagram: instagram.com/aszuday

Website: aszuday.com