Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Hirdetés

A 2020. február 16-án induló Cziffra Fesztivál több helyszínen, a fesztivál névadójának szellemi, művészi örökségét szem előtt tartva alkotta meg programjait, így a zenei koncertek mellett a fiatal tehetségeket mesterkurzusokkal, fellépési lehetőségekkel, díjakkal segíti. A fesztivál felvezető programjai már idén november 5-én, Cziffra György születésnapján elkezdődnek, a Müpában ezen a napon Jevgenyij Kiszin ad zongoraestet.

– Cziffra György rendkívüli zongoraművész volt, a világ legnagyobb virtuóza, közelgő századik születési évfordulója tiszteletére nagy boldogság, hogy az ő emlékére szentelhetem a koncertemet – mondta Jevgenyij Kiszin. November 20-án a Duna Palotában „Ágyúk és virágok címmel nemzetközi tudományos műhelytalálkozó lesz, november 23-án pedig Hommage á Cziffra címmel Balázs János zongoraestjére kerül sor a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban.

2020 februárjában többek között a fesztiválnak a kezdetektől otthont adó budapesti MOM Kulturális Központban, a Müpában, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Duna Palotában is lesznek programok. A fesztivál programjait beharangozó sajtótájékoztatón Balázs János kiemelte, a programsorozaton igyekeznek megvalósítani azt, hogy azok a fiatalok, akik rendkívül tehetségesek, ne menjenek át olyan nehézségeken, mint életének legnehezebb szakaszaiban Cziffra György. Ezért is választották mottóként: „a zene szabadsága”, hiszen a zene, a művészet szabad gondolkodásra sarkall, megtanít másképp látni a világot, és másokon segíteni. 

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor

– Az elmúlt években sikerült alapvető missziónkat, céljainkat és emlékápoló tevékenységünket megvalósítani, Cziffra György szellemi és művészeti hagyatéka hosszú idő után hazatalált. Fantasztikus négy évünk volt, az elmúlt négy fesztivál a stábnak, a fellépő művészeknek és reméljük a közönségnek is maradandó élményt nyújtott. Az ötödik évben szeretnénk belül megélni a pillanatot, már csak azért is, mert Cziffra György századik születésnapja alkalmából 2021-ben egész éves nemzetközi fesztivált szervezünk – hangsúlyozta a zongoraművész.

A fesztivál programstruktúrája a Cziffra-féle szellemi örökséghez igazodva sokszínű lesz: a klasszikus zenei fellépők, világhírű szólisták mellett bárestre, kiállításokra és a művészet és tudomány kapcsolatát boncolgató izgalmas előadásokra is sor kerül majd. Február 17-én a Lélek és logika című nyitóesten Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám gondolkodik közösen a zenéről és az életet érintő fontos kérdésekről: ezen az esten is felcsendül majd a muzsika, Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduójának jóvoltából. Február 20-án Bagdy Emőke pszichológus Tudatállapotok címmel a tudomány és a művészet segítségével a művészi lét életforma egyedi kihívásaira keresi majd a válaszokat. 

Február 18-án a Zeneakadémián lép majd fel Balázs János zongoraművész, Lendvay József hegedűművész és Oláh Kálmán zongoraművész Paganini című estjével, másnap a Győztesek című koncerten a Cziffra-fesztivál, a Bartók világverseny, a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny és a Virtuózok tehetségkutató győztesei adnak koncertet. A február 23-án tartott gálaesten Vagyim Repin hegedűművész, Balázs János és a Budafoki Dohnányi Zenekar lép fel, ekkor kerül majd sor a Cziffra Fesztivál díjainak átadására is.  

A 20-as, 30-as évek bárjainak világát a Hot Jazz Band, valamint Tompos Kátya, Sárközy Lajos és zenekara eleveníti fel. A Jazzical Trió Liszt Ferenc és Cziffra művészete előtt tiszteleg, a zongoraművész által előadott leggyakoribb művek lesznek majd hallhatóak.