Fotó: Folly Arborétum
Hirdetés

A badacsonyörsi Folly Arborétum története több mint száz évvel ezelőtt kezdődött, amikor dr. Folly Gyula pécsi orvos ráérezve a Kisörsi-hegy különleges, szubmediterrán klímájára, fenyőkülönlegességekkel, így többek között szír borókával, japán és óriásmagvú tiszafával, sárgafenyővel, illetve valódi ciprussal ültette be a területet. Mivel akkoriban divatos „úri hóbort” volt a botanika iránt érdeklődni és itthon soha nem látott, különleges növényekkel kísérletezni, Folly doktor a mintegy száz fa nagy részét a mai napig működő, neves nyugat-európai faiskolákból szerezte be. Jóllehet kertjének nem sok jövőt jósoltak, mondván, hogy az itthon nem őshonos fenyők nem fogják bírni az időjárást, a kételkedőknek nem lett igazuk. Az alapító ültette fenyők közül számos ma is él, sőt az induláskor alig félhektárnyi területből mára öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelűt és 200 lombos fát, illetve cserjefélét ismerhetnek meg a látogatók. Ráadásul a terület kalandos és sokszor embert próbáló úton-módon, de visszakerült a család tulajdonába, amelynek tagjai sok-sok munkával és az ehhez elengedhetetlen kitartással a Balaton édenkertjévé varázsolták.

A tobozok szüretelése minden évben a Folly egyik legnagyobb szenzációja, hiszen az arborétum fenyői közül több akár a tízméteres magasságot is meghaladja, így az ágaik végén növő tobozok sokszor csak speciális eszközökkel, alpinistatechnikával érhetők el. Nem volt ez másképp az idén sem, amikor részben ily módon, részben pedig kézi munkával történt a tobozok betakarítása. Az arborétum látogatói amellett, hogy egy ajándék tobozzal gazdagodhattak, tanúi lehettek mások mellett az amerikai duglászfenyő, az atlaszcédrus, illetve a himalájai cédrus tobozszüretének; ezeknek a magját szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják. Ezzel azonban korántsem ért véget a Folly idei programsorozata, hiszen az arborétum egész évben várja a látogatókat, sőt minden évszakban más és más arcát mutatja.

Fotó: Folly Arborétum
Fotó: Folly Arborétum

Az adventi meghitt várakozás időszakában a jó hangulatú készülődést és ráhangolódást minden szombaton családi programok segítik, így a gyertyagyújtás, majd a december 10-i ünnepi fényfestés mellett minden hétvégén lesz kincskeresés, illetve tematikus kerti séta a Biblia növényeire fókuszálva. Ennek során megismerkedhetünk például a 2021 őszén ültetett olajfával, ami egy hatvanéves provence-i ültetvényből került Badacsonyörsre, vagy azzal a fehér eperfával, aminek testvére, a fekete eperfa már Krisztus előtt is elterjedt volt a Szentföldön.

Akik már jártak a Follyban, megerősíthetik, hogy érkezzenek bármikor, találkoznak valami újdonsággal, hiszen a kert folyamatosan fejlődik. Nemcsak a növények és ágyások száma gyarapszik, de zajlik a sétautak akadálymentesítése, új, tágasabb parkolót építettek ki, új szerkezetet kapott a Kruppa Gábor Ybl-díjas építész által tervezett, óriástobozú fenyő ihlette kilátó, új pihenőteraszokat alakítottak ki, de elkészült a kötélalagút, illetve a balatoni panorámás óriáshinta is. Mindezek mellett az arborétum számos új műalkotással is gazdagodott, így például egy földgömb, valamint egy színes tobozszobor került a kertbe, a tavaly elkészült panorámakávézó elé pedig szőlőfürtöt idéző féminstallációt építettek. De már zajlanak az utolsó simítások az étterem alatt, vagyis az „öreg ház” pincéjében megnyíló kiállítótérben is, ahol hamarosan a Folly család és az arborétum történetével ismerkedhetünk meg.

Korábban írtuk

Fotó: Folly Arborétum

– Dédnagyapánk ültette az első fákat, nagyapánk dacolva a kommunizmussal, tovább folytatta a munkát, aztán édesapánk megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, negyedik generáció – vallja Folly Réka, az alapító dédunokája, az arborétum vezetője, aki számára a kert sokkal több mint botanikai látványosság, hiszen a fák között ott van ősei szeretete, hite és évszázados kemény munkája.