A vasárnap induló kezdeményezés célja, hogy új produkciókkal és eddig kiadatlan felvételekkel hangolja az ünnepekre az intézmény a közönséget – írták. Hozzátették: bár az adventi időszakban idén kénytelenek zárt ajtók mögött üzemelni, a járványidőszakban még inkább feladatuknak érzik, hogy közönségükkel legyenek az ünnepvárás időszakában.

Hirdetés

Az adventi programsorozat részeként az Opera honlapján és közösségi oldalán minden nap egy, az ünnepkörhöz köthető dal, ária, opera- vagy balettrészlet és hangszeres darab új felvételét mutatják be.

Az előadók között az Opera népszerű énekes és hangszeres szólistáit, valamint a kórus, a zenekar és a balettegyüttes művészeit láthatják az érdeklődők, de a gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei is készültek produkciókkal.

Az adventi naptárban hallgatóak lesznek a 2010-ben elhunyt Ariel Ramíreznek a Magyar Nemzeti Balett meghiúsult tavaszi bemutatójához rögzített szerzeményei is. A Kreol mise (Misa Criolla) és A mi karácsonyunk (Navidad Nuestra) című művek az Európában megszokott karácsonyi szerzeményektől igencsak eltérő hangulatú kompozíciók a dél-amerikai hitélet részét képező motívumokkal. A népi ihletettségű mise imáit és a karácsonyi kantáta tételeit Horváth István és Haja Zsolt szólójával, az Opera zenekara és énekkara közreműködésével és Dénes István vezényletével folytatásokban lehet meghallgatni az online adventi naptár ablakainak kinyitásával – emelték ki.

Korábban írtuk

A közleményben tájékoztattak arról is, hogy bár a szokásos Diótörő-fesztivált idén nem tudják megtartani, az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház előtt karácsonyfákat állítanak díszekkel és ünnepi fényekkel. Az intézmény szobrász- és festőműhelyeiben a fák hagyományos dekorációi megújultak, mintegy száz újabb diótörőfigura készült az elmúlt hónapban és minden dísz egyedi festést kapott.

Az Erkel színházi dekoráció a hagyományos, A diótörő szereplőit kiállító hirdetőoszlopok mellett új elemmel is bővült: az Opera díszletlakatos-műhelyében készült, 6,5 méter magas, a távolból is jól látható, kivilágítható diótörőszobor ékesíti a színház Luther utcai főhomlokzatát – tették hozzá.