Fotó: ShutterStock.com (archív)
Hirdetés

Az énekes özvegye, Ivana Gottova az interneten jelentette be csütörtökön, hogy „alapos megfontolás után” elfogadta a kormány ajánlatát.

Mint közölte, tisztelői október 11-én, pénteken a prágai Zofin-palotában vehetnek búcsút férjétől reggel 8 és este 10 között. Másnap délelőtt Dominik Duka prágai érsek mutat be gyászmisét meghívottak számára a Szt. Vitus székesegyházban.

A kormány felajánlotta azt is, hogy a család beleegyezése estén nemzeti gyásznappá nyilvánítja Karel Gott temetésének napját.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz a temetés, sem azt, hogy az valóban nemzeti gyásznap lesz-e.

Az állami tiszteletadással történő temetés nem azonos az államfőknek kijáró állami temetéssel, de ez is a nemzeti lobogó és katonák jelenlétét jelenti.

Állami tiszteletadással legutóbb Otakar Motejl volt ombudsmant és igazságügy-minisztert búcsúztatták 2010-ben. A kormány felajánlott hasonló megtiszteltetést 2000-ben Emil Zatopek atlétának, 2016-ban pedig Vera Caslavska tornásznőnek is, de a család mindkét esetben elutasította az ajánlatot.

A 80 éves Karel Gott családja körében, álmában hunyt el kedd éjszaka prágai otthonában. A sztár szeptember közepén jelentette be, hogy akut leukémiában szenved, 2016 óta küzdött súlyos betegségekkel.

Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, csaknem 300 lemezt adott ki, több tízmillió példányt adtak el belőlük a világon.