Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsintának lelkészi elnöke igét hirdet a húsvétvasárnapi ünnepi istentiszteleten a Hold utcai Németajkú Református Egyházközség templomában 2022. április 17-én. MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

A református püspök a budapesti, Hold utcai református templomban tartott ünnepi istentiszteleten kiemelte: a húsvét hajnali történetben a félelem és az öröm egybetartoznak.

A Jézus sírját üresen találó asszonyok meghallva a feltámadás örömhírét „félelemben maradnak”, mert érzik, hogy ami történik, az nincs a hatalmukban. Márpedig az ember nem szereti, ha nem uralja az életét, ha nem érti, ami körülötte történik – tette hozzá.

Húsvét üzenete mégsem elbizonytalanítani akar. Ami történik, „az nincs a hatalmunkban, de értünk történik, velünk történik, és bennünk is megtörténhet” – fogalmazott Balog Zoltán.

A húsvéti történet arra a bizonyosságra nyitja rá az ember szemét, hogy ugyan nem áll a hatalmában, mégis neki szól és közelebb van hozzá, mint amilyen közel ő tud lenni saját magához.

Korábban írtuk

Az ember húsvét hajnalán átélheti az istenfélelem lényegét, azt, hogy „milyen kicsik vagyunk, és mégis, milyen értékesek”.

„Por és hamu vagyunk”, és Istennek mégis „mi vagyunk a legfontosabbak”.

Azt is mondta: az öröm, amit jelentéktelenségének és fontosságának felismerése okoz az embernek, „ki akar áradni”, arra készteti, hogy mondja el mindenkinek, nem feltétlenül szavakkal, hanem az életével, amit ebben örömben él.

A református püspök azt kérte, hogy – miként a Jézus sírjától távozó asszonyok, úgy mi is – „futva vigyük” az örömhírt. Mert „minél több embert részesítesz belőle, annál nagyobb az esélye, hogy azoknak is jut, akiket még nem szeretsz” – tette hozzá Balog Zoltán.

Az ünnepi istentisztelet kereszteléssel kezdődött, és úrvacsoraosztással fejeződött be.