Fotó: shutterstock, illusztráció

Egy- és félfontsterlinges aranypénzek gyűjteménye az az aranykincs, amelyre karácsony előtt bukkantak egy ódon zongorában az angliai Shropshire gófságban.

A kincset akkor fedezték fel, amikor a zongora új tulajdonosai megjavíttatták és felhangoltatták új szerzeményüket.

Szakemberek szerint az értékes lelet 1847 és 1915 között készült egy- és fél fontsterlinges aranypénzek gyűjteménye, amelyeket szándékosan rejtettek el a zongorában. A gyűjtemény becsült értékét nem hozták nyilvánosságra – adta hírül a BBC hírportálja.

A kincs ügyében vizsgálatot indított Shrewsbury bírósága, megpróbálják megállapítani eredetét és azt, hogy műkinccsé kell-e nyilvánítani.

A Londonban készült zongorát 1906-ban adták el egy Saffron Walden-i zeneboltnak. 1983-ig azonban nem ismert a története, akkor vásárolta meg egy térségbeli család, aki később Shropshire grófságba költözött. Új tulajdonosai ingyen jutottak a hangszerhez, és bejelentették a kincs felfedezését a ludlow-i múzeumnak. Az illetékesek most azt próbálják kideríteni, hogy 1906 és 1983 között kié lehetett a zongora.

Az aranypénzgyűjtemény legrégebbi darabját 1847-ben, Viktória királynő uralkodása idején verték, a „legújabbat” 1915-ben, V. György uralma alatt.

Peter Reavill, a londoni British Museum szakembere szerint az aranypénzgyűjtemény értéke akkora, hogy egy egész életet képes megváltoztatni. „Ez nem olyan pénz, amelyet eldugsz és megfeledkezel róla. Egy egész életre szóló megtakarítást jelent, a legtöbb embernek nem adatik meg ekkora összeg” – hangsúlyozta a szakember.

Alexandra Whittaker, a Fellows and Son aukciósház szakértője szerint egy 22 karátos egyfontos aranypénz értéke körülbelül 220 font (79 ezer forint), a félfontosé 113 font. De ha egy különleges pénzérméről van szó, ha például hibás, vagy az adott évben kevesebbet vertek belőle, akkor jóval többet ér – tette hozzá.

MTI