Aranyok Aranya címmel nyolcrészes ismeretterjesztő sorozat indul vasárnap a Duna Televízióban, amely Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő történelmi balladáinak és életének fontos helyszíneit járja végig.

Forrás: Wikipedia, szerk.

Kép: Wikipedia, szerk. 

Ugron Zsolna író, Várkonyi Gábor és Csorba László történészek nyolc epizódon keresztül Arany János irodalmi és történelmi „iránytűjével” járják be Európát és igyekeznek összevetni a költő balladáinak világát a történelmi valósággal – közölték a produkció készítői az MTI-vel.

Arany, kapcsolódva a XIX. század nemzeti identitást kereső-értelmező vonulatához, kortársaihoz hasonlóan gyakran dolgozott fel olyan történelmi eseményeket, amelyeket a magyar múlt kiemelkedő vagy éppen sorsfordító pillanatainak gondolt. Elbeszélő költeményeiben, balladáiban hol tragikus pátosszal, hol pedig szembenézésre késztető iróniával beszélt a magyar történelem szereplőiről, királyokról, hősökről, a helytállás egyszerű harcosairól.

Az írónő és a két történész egy több száz éven átívelő, nyomozó kalandokban bővelkedő útifilmsorozatot készített Karlovy Varytól Nápolyig, vagy a Tordai-hasadéktól Montgomery-ig.

Az Aranyok Aranya egy újszerű, formabontó ismeretterjesztő sorozat, amely egy éven át, hét országban 33 várost érintve készült az Arany János Emlékbizottság támogatásával.

A 26 perces epizódok három ösvényen haladnak: Ugron Zsolna írónő elsősorban a karakterekre fókuszál, Várkonyi Gábor a történelmi tényeket veszi sorra, Csorba László pedig azt igyekszik bebizonyítani, hogy Aranynál jobban senki sem mesélhette volna el ezeket a történeteket.

A műsort vasárnaponként adja majd a csatorna.