Alig egy hónappal ezelőtt példátlan mértékű földrengés rázta meg Törökországot. A természeti katasztrófában, a szíriai áldozatokkal együtt, több mint 50 ezer ember vesztette életét, kétmillió ember vált otthontalanná, 230 ezer épület sérült meg és 30 ezer dőlt össze. 1,5 millió ember jelenleg is sátrakban, konténerekben él.

– A földrengés utáni időszakban nagykövetségünk adománygyűjtési kampányt indított Magyarországon. Hiszünk a művészet egyesítő és gyógyító erejében, ezért hatalmas köszönettel tartozunk a Magyar Képzőművészeti Egyetemnek, akik segélykérésünkre első szóra megszervezték ezt a különleges jótékonysági adományozást – emeli ki Gülşen Karanis Ekşioğlu török nagykövet.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a Sharity online adománygyűjtő alkalmazás támogatásával ugyanis 100 tervezőgrafikai műalkotást ajánlott fel a jótékonysági aukcióra, melyek legtöbbje az alkotó kézjegyével van ellátva, és legfeljebb öt nyomtatott példány találhat belőlük gazdára az adománygyűjtés keretében. Annak, aki az értékes alkotások egyikéhez hozzá szeretne jutni, nem kell mást tennie, mint elsőként, egy összegben felajánlania az adott alkotás névleges értékét. Az adományozók mindezért cserébe a műalkotást ajándékba kapják az aukció április 20-i lezárását követően.

– Nyitott kapukat döngetett a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ, amikor megkeresett bennünket, hiszen az egyetem vezetősége már szinte közvetlenül a földrengés után elhatározta, hogy adománygyűjtést szervez az áldozatok családjai és a károsultak megsegítésére. Egyetemünk ugyanis aktív szakmai kapcsolatokat ápol a török képzőművészet képviselőivel, így még inkább kötelességünknek éreztük a segítségnyújtást – mondja Erős István a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, aki augusztusban egy török művészeti biennálén is részt vett, épp abban a tartományban, amire idén a földrengés lesújtott. – Ez az adományozás nemcsak a jótékonyságra ad lehetőséget, de összekovácsolja az egyetemi közösséget, s bizonyítja a művészet gyógyító erejét a hazai műkedvelő, műértő, műgyűjtő közönség számára is.

Az MKE az online kezdeményezésen túl a teljes egyetemi közösséget bevonta a gyűjtésbe: az oktatók és aktív hallgatók mellett volt hallgatóik is folyamatosan ajánlják fel műalkotásaikat, amelyek egy valódi aukció keretében kerülnek hamarosan kalapács alá. Az egyetem által szervezett jótékonysági adományozáson és az aukción befolyt teljes összeg a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén keresztül jut el a Török Köztársaság Belügyminisztériumának Katasztrófa- és Veszélyhelyzet Kezelési Elnökségéhez, akik a helyi segítőakciókat koordinálják.

Hirdetés
Korábban írtuk