Fotó: MTI/Mónus Márton
Hirdetés

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a pályázat fővédnöke a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában tartott csütörtöki díjátadón hangsúlyozta: bölcsen döntött az Országgyűlés, amikor megalkotta azt a jogszabályt, amely kimondja, hogy legyen a nemzeti zászlónak és nemzeti címerünknek emléknapja. „Az Országgyűlés ezt a napot a nemzeti ünnephez kapcsolódva március 16-ra jelölte ki” – emlékeztetett.

A magyarságot összeköti gazdag nyelve, kultúrája, heroikus történelme, valamint hogy magyar észjárással gondolkodik a világ dolgairól. Emellett azonban nagyon fontos, hogy érzelmileg is meg tudjuk ragadni a magyarsághoz való tartozásunkat, ezért fontosak a közös szimbólumok – mondta Semjén Zsolt.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a Kárpát-medencében, valamint a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, iskolás, diák és egyetemista számára meghirdetett Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázatra idén összesen mintegy 2200 rajz és 50 esszé érkezett.

A pályázók a Magyar zászló és címer témakör mellett az Aranybulla kiadásának 800., Tamási Áron születésének 125. és Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójához kapcsolódó pályamunkával is indulhattak a kiíráson.

Korábban írtuk

A pályázat védnöke volt Wittner Mária ’56-os szabadságharcos; Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára; Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A rajzpályázatra beérkezett alkotásokat a nagyközönség is láthatja a Kárpát-haza Galériában csütörtöktől március 25-ig. A díjazottak névsora megtekinthető a www.nski.hu weboldalon.