Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában.

Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői ötödik alkalommal részesültek elismerésben a vállalkozók napján. A jubileum alkalmából a korábbi évek Prima-díjasai közül ötnek Jubileumi Prima Primissima Díjat adományoztak.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: a díj küldetése, hogy az alkotói tehetség mellett a tartós, kiemelkedő teljesítményt elismerje. Hozzátette: a korábbi és mai díjazottak olyan területeken dolgoznak és alkotnak, ahol kimagasló eredményt csak az igazán tehetséges emberek tudnak elérni, sokszor egy élet megfeszített munkájával.

Megemlékezett arról, hogy a díj megalapítása óta eltelt öt évben több ezer jelölt közül választották ki azt a 150 „primát”, akik közül az 50 „primissima”, vagyis a kategóriák győztese kikerült. Mint fogalmazott, a zsűrizés során fontosnak tartották, hogy a világnézeti szempontból változatos összetételű döntéshozó testületek kizárólag szakmai alapon ítéljék oda a díjat, elkerülve azt a vádat, hogy döntéseiknél bármilyen politikai szempont merült fel.

A magyar irodalom kategóriában Tandori Dezső költő, műfordító, a magyar színház- és filmművészet területéről Lukács Sándor színművész, a magyar képzőművészek közül Schrammel Imre, az Iparművészeti Egyetem egykori rektora, keramikus-iparművész, a magyar tudomány területéről Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a magyar oktatás és köznevelés kategóriájában Hankiss Elemér szociológus, a magyar építészet és építőművészet területéről Finta József építész, a magyar írott és elektronikus sajtó kategóriában Rangos Katalin, az MTV elnöki és műsorpolitikai főtanácsadója, a magyar népművészet és közművelődés témában Jankovics Marcell filmrendező, a magyar zeneművészet területéről Perényi Miklós gordonkaművész, a magyar sport kategóriában Egerszegi Krisztina úszó, olimpiai bajnok vehette át a Prima Primissima Díjat.

A közönségdíjat a Magyar Állami Népi Együttes nyerte el, az elismerést Mihályi Gábor, az együttes vezetője vette át.

A korábbi évek „primái” közül öten: Bánki András újságíró, Novák Ferenc koreográfus, Kocsis Zoltán zongoraművész, Szabó István filmrendező és Töröcsik Mari színművész Jubileumi Prima Primissima Díjban részesült. A 40 ezer euróval járó elismerésről Demján Sándor döntött.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, és átvehetik a kitartás jelképét: a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot. A többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíj szintén 50 ezer euró összeggel és világhírű versenylónak az Ajkai Kristály Kft. által megformált szobrával jár.

A pénteki rendezvényen nemcsak a győzteseknek, hanem – kategóriánként – a „primáknak” is átadták a jutalmakat.

A díjkiosztón Krizsó Szilvia, korábbi Prima Primissima díjas, a gála műsorvezetőjeként köszöntötte az eseményen megjelent politikusokat: Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, Demszky Gábort, Budapest főpolgármesterét. Üdvözölte Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság elnökét, Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Kovács Tamás legfőbb ügyészt, Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, valamint több megjelent minisztert és államtitkárt.

A rendezvény zárásaként Demján Sándor arra kérte a jelenlévőket, hogy tiszteljék és támogassák a kultúrát, mert ezzel az ország fejlődéséhez járulnak hozzá.

(MTV)