A zweigelt átkeresztelését javasolják bécsi aktivisták a bor atyjának náci múltja miatt.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A közkedvelt kékszőlő- és vörösborfajtát az osztrák Fritz Zweigelt nemesítette ki 1922-ben a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták keresztezésével az ausztriai Klosterneuburgban. Ő maga a rotburger nevet adta neki, halála után azonban az előírásoknak megfelelően róla, a feltalálójáról nevezték el.

Az Institut ohne direkte Eigenschaften (IODE) nevű bécsi művészkollektíva hétfőn sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a zweigelt atyjának náci múltjára és javasolták, hogy adjanak más nevet a bornak, például Blauer Montag-ot (korhelyhétfő).

Az aktivisták szerint Fritz Zweigelt „tüzetes náci” volt, 1933 áprilisától a náci párt tagja. A háború után uszításért letartóztatták, hat hónapot töltött börtönben.

Robert Streibel történész, A felejtés bora című könyv szerzője szerint még várat magára Zweigelt életének és tevékenységének átfogó, tudományos feldolgozása, az eddigi kutatások szerint azonban annak idején lelkesen üdvözölte a német katonák bevonulását Ausztriába, és azon örvendezett, hogy úgymond egyszer s mindenkorra felszámolják „a zsidó spekuláns szellemiséget”.

Egykori helyi ellenállók szerint Zweigelt megakadályozhatta volna egy antifasiszta aktivista kiadatását a Gestapónak.

Az IODE aktivistái felszólították az osztrák borszakmát, hogy nézzen szembe Zweigelt múltjával. „Az osztrák borászat minden más iparágnál jobban hallgat nemzetiszocialista múltjáról” – hangoztatták.

Ausztriában már két borászat is Blauer Montag néven forgalmazza a zweigeltet, februártól pedig egy bécsi vendéglátóhely, a Cafe Vindobona is az ajánlott néven kínálja a terméket.