A Rókusfalvy Pál etyeki borosgazda, médiaszakmber által 2007-ben alapított Borászok Borásza kitüntető cím sokak szerint a leginkább mérvadó szakmai elismerés, mivel maguk a borászok, pontosabban a korábbi Borászok Borászai által megszavazott 50 legjobb magyar vincellér választja ki a jelöltek közül a győztest, akinek nevét a Laky Zrt munkatársainak segítségével a Zrínyi utca kövezetébe elhelyezett csillagok is megörökítik, így öregbítve a széles nagyközönség, nem utolsósorban a turisták előtt is a magyar borászat hírnevét.

Hirdetés

A Borászok Borászát több körös szavazási eljárással választja meg a szakma. A márciusban Etyeken lezajlott Kóstoló Kör során az ötvenek kiválasztották soraikból az 5 legjobbat. A döntőbe így – ABC-sorrendben – Áts Károly, a Grand Tokaj pincészet főborásza, a szintén tokaji Bárdos Sarolta és az ugyancsak Hegyalján alkotó Bodó Judit, a szekszárdi Heimann Zoltán és a villányi Ipacs Szabó István jutott.

Az 50-es testület által végül pajzsra emelt Áts Károly 2013 óta az egyetlen állami tulajdonú borgazdaság, a „korona ékkövének” is nevezett korábbi Tokaj Kereskedőház szakmai vezetője. Irányításával a térségben fontos integrátori szerepet is betöltő cég gyökeres szemléletváltáson, megújuláson és jelentős minőségi ugráson ment keresztül, és boraival mára méltóvá vált Tokaj-Hegyalja hírnevéhez.

A Rókusfalvy Pál által létrehozott Vinum Praemium Alapítvány által gondozott kitüntető cím mellett évről évre a Borászok Barátja, illetve a Jövő Borásza Ösztöndíjasát is kiválasztják- Előbbi a hazai borászatért sokat tevő civilként idén Szabó Edit szakíró, a Borsmenta.hu portál főszerkesztője, utóbbi Varga Aliz Zsófia lett.

Korábban írtuk

A Borászok Borászai:

Demeter Zoltán (Tokaj-Hegyalja, 2007)

Dr. Lőrincz György (Eger, 2008)

Szepsy István (Tokaj-Hegyalja, 2009)

Légli Ottó (2010, Dél Balaton)

Kaló Imre (2011, Eger)

Györgykovács Imre (2012, Nagy-Somló)

Szentesi József (2013, Etyek-Buda)

Berecz Stéphanie (2014, Tokaj-Hegyalja)

Dr. Bussay László † (2015, Zala)

Bacsó András (2016, Tokaj-Hegyalja)

Jásdi István (2017, Balatonfüred-Csopak)

Konyári János † (2018, Dél-Balaton)

Figula Mihály (2019, Balatonfüred-Csopak)

Áts Károly (2020, Tokaj-Hegyalja)