Fotó: MTI (archív)

A paraszti gazdaságok állatai állnak a középpontban a szentendrei Skanzen ünnepi hétvégéjén – tájékoztatta az MTI-t a szabadtéri néprajzi múzeum sajtóreferense.Arnóti Edit elmondta, hogy szombaton és vasárnap a paraszti gazdaság jószágaival, a hozzájuk kapcsolódó munkákkal, ismeretekkel, valamint bemutatókkal, játékos feladatokkal és állatos mesékkel találkozhatnak a látogatók.
    
A vendégeket túraútvonal vezeti végig a paraszti udvar állatainak felfedezésében, aminek során a gyerekek megtapasztalhatják, milyen összeszedni a tojásokat a tyúkok alól, hogyan lesz a tejszínből vaj, a birka gyapjából nemez, de várja őket tejes-vajas fejtörő, malacpuzzle, szekérszerelés, almozás, gyapjúmosás és sok más érdekesség is.
    
Az állati bemutatók keretében magyar kutyafajtákkal – kuvasszal, vizslával, pumival, erdélyi kopóval – találkozhatnak a látogatók, sőt sétáltathatják is őket, de megismerkedhetnek egy kutyaiskola házi feladataival is. Az érdeklődők a régi idők üzenetküldését is kipróbálhatják postagalambok segítségével, és megismerhetik a különböző galambfajtákat is.
    
A magyar lófajták bemutatóján hucul, lipicai, nóniusz és más legendás lófajták vonulnak fel, az egész nap közlekedő lovas kocsi mellett pedig a múzeum szelíd szamara által húzott csacsikordéra is felülhetnek a gyerekek. 
    
Arnóti Edit emléketetett rá, hogy a Skanzen tanyáján a paraszti udvar számos háziállata megtalálható, így kacsák, nyulak, juhok, szürke marha és mangalica is.
    
A kézműves foglalkozásokon fonalból készült pulit, fonott ostort, faragott pásztorbotot, állatos fülbevalót, csutkacsacsit is készíthetnek az érdeklődők, a gyerekek állatos meséket hallgathatnak a meseszobában, a legkisebbeket pedig zenés ölbéli játékok várják. 
    
Szombaton bábelőadás, vasárnap gyerekkoncert is szórakoztatja majd a Skanzenbe kilátogatókat.

Forrás, fotó: MTI