Huszadik alkalommal rendezik meg Budapesten január 30-án a Csángó Bált, a jubileumi rendezvény programja válogatást kínál az eddigi bálok legjobb műsoraiból. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a megnyitó beszédet Trócsányi László igazságügyi miniszter tartja.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség által szervezett bál színpadi műsorán Visszapillantás mottó alatt idézik fel az emelkedett hangulatot, emlékezve azokra is, akik már nem léphetnek a színpadra. A vendégek között szerepelnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Pusztinából, Magyarfaluból, Forrófalvából, Klézséről, Somoskáról, Trunkból, Gyimesből, Setétpatakáról, Hétfaluból.

Az új helyszínen, a SYMA Rendezvénycsarnokban tartandó bálon közreműködik Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Róbert, Bolya Mátyás, Hodorog András, Kicsi Kóta Károly, Legedi László István, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Roman Stefan, Szokolay Dongó Balázs, Tímár Jánoska, Tímár Viktor, Dresch Mihály Quartet, Fanfara Complexa, Kőketánc Gyerektáncház, Naskalat Zenekar, Somos Együttes, Szigony Együttes, Tázló Együttes, Válaszút Táncegyüttes és a Zurgó Együttes.

A színpadi műsorhoz a hagyományoknak megfelelően több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok kapcsolódnak. A műsort követő, hajnalig tartó táncházban a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat.

A bálhoz kapcsolódó kiállításon a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg a vendégek, a színpadi műsort követően bemutatják Diósi Felícia Csángó élet című könyvét, a kötetet Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke ismerteti. Ugyanekkor adják át a Petrás Incze János Díjat, amelyet Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke vehet át.

A színpadi műsort megelőzően idén is lesz Kőketánc Gyermektáncház, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében.

Szintén a színpadi műsor előtt Fülöp Attila – Zappa A moldvai csángó magyarok táncai szakmai szemmel címmel tart előadást, majd gasztronómiai bemutató következik, ahol jellegzetes csángó ételeket mutatnak be csángó asszonyok. A közönség megismerheti többek között, hogyan készül a geluska/galuska/szárma, ismertebb nevén a töltike.

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára.

MTI