Fotó: Echo TV

Az ECHO TV Őszintén című műsora ezúttal az ötven esztendővel ezelőtt pappá szentelt Kozma Imre atyát, irgalmasrendi szerzetest, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját mutatta be. Az atya állítása szerint a papi hivatást azért választotta, mert nem akart egyedül élni, úgy akart élni, hogy közben másokat szolgál. Kozma Imre rámutatott, akkor tudunk igazán boldogok lenni a hétköznapokban, ha együtt és nem egymás mellett élünk, egy embernek a legnagyobb ajándék, ha másért élhet. 

Fotó: Echo TV

Az ECHO TV stábját beengedték a Betegápoló Irgalmasrend konventjének központjába. A szegénységi fogadalmat tett Kozma Imre atya szerény körülmények, a rend szabályai szerint él. 

5 órakor kelés, 6 órakor imádkozunk, reggelizünk, majd szétrebbenünk, mindenki megy a dolgára és tesszük a dolgunkat egészen estig – mondta el stábunknak Kozma Imre. 

Az atya régivágású pap, de szeret haladni a korral, tudja kezelni a számítógépet, a tabletet, sőt Facebook-oldala is van. Szerinte kell is, hogy fenn legyen a közösségi oldalon, különben elszigetelné magát a világtól. Egyébként a közösségi oldalak világát szükséges rossznak tartja, mert – mint mondja – nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy valakinek a Facebook ne rabolja el az idejét. Hozzátette: sok olyan információ jön, ami legfeljebb a kíváncsiskodást kielégíti, de ha az embernek feladata van, akkor kíváncsiskodásra nincs ideje.

Kozma Imre atya szerint sokan azért menekülnek a virtuális térbe, hogy ne érezzék magukat magányosnak. Úgy véli, ha valaki nem kapja meg a szeretetet, akkor szinte menekül a világból. Kiemelte, akkor tudunk igazán boldogok lenni a hétköznapokban, ha együtt élünk és nem egymás mellett.

Az embernek a legnagyobb ajándék, ha másért él, mert ekkor születik meg az az élmény, hogy nem magamnak és nem magamért élek – emelte ki. 

Szerinte az téves elgondolás, hogy a boldogságért körül kell venni magunkat számtalan dologgal, pedig valójában – mint mondja – nagyon kevés kell körülöttünk és sokkal több kell a kontaktusból, a másik ember gondjával, bajával, örömével való foglalkozásból, a lényeg, hogy az egyik ember élete a másik ember életévé legyen.

Teljes adás:

Echo TV