A jelölés vonatkozhat magánszemélyekre (politikusok, pedagógusok, művészek, újságírók, animátorok, üzletemberek) vagy szervezetekre (NGO-k, kulturális szervezetek, vállalatok, helyi vagy regionális köztestületek), akik, illetve amelyek az európai szakpolitikák megvitatását, előmozdítását vagy megkérdőjelezését célzó projekteket valósítottak meg nemzeti szinten.

A jelölés tíz nyelven nyújtható be az Európa-Díj blogján keresztül, melyet az EurActiv hálózat tíz szerkesztősége kezel és a www.blogactiv.eu üzemeltet. A jelölések határideje 2009. szeptember 15., melyet követően a zsűri minden egyes EurActiv portál esetén 3-3 továbbjutót választ ki. A jelölés informális és nyilvános: akárki tehet javaslatot, és akárki reagálhat mások javaslataira, a lehető legkevesebb moderálás mellett.

A harminc nemzeti győztes közül öt pán-európai döntős kerül kiválasztásra, akik Brüsszelbe repülhetnek a 2009. november 12-én tartandó rangos díjkiosztó ünnepségre, ahol bejelentésre kerül a végső győztes.

Az EurActiv Nemzeti Európa-Díj blogja az alábbi linken érhető el http://euractivawards09-hu.blogactiv.eu. Az oldal fokozatosan válik elérhetővé az EurActiv hálózat tíz nyelvén (angol, bolgár, cseh, francia, lengyel, magyar, német, román, szlovák és török).

Az EurActiv hírportál tizedik születésnapja alkalmából döntött a díj megalapítása mellett. Az alkalom azonban azért is kiemelkedő, mert a CrossLingual Network pontosan öt éve kíséri figyelemmel az európai folyamatok nemzeti szintű kihatásait.

Christophe Leclercq, az EurActiv kiadója elmondta: „2004-től kezdve az EurActiv leginkább saját nemzeti portál-hálózatának kiépítésével járult hozzá az európai integrációhoz. A hírportálok a megfelelő szinten, vagyis az egyes tagállamokban és tagjelölt országokban generálnak vitát. Ebből a tapasztalatból kiindulva kísértük figyelemmel az Európai Unió kommunikációs politikájának csetlő-botló felcseperedését az elmúlt öt évben. Valóban decentralizált cselekvésre van szükség. Nemcsak nekünk kell „polgárközelinek” lennünk, hanem engedni kell, hogy az Unió alulról építkezzen. A születésnapjaink megünneplésére ezért a két szint ötvözését választottuk: európai kérdésekről szóló projekteket, melyek azonban helyi szinten kezdeményeztek és praktikus megvalósítással párosítottak. Rengeteg ’EU aktor’ visz véghez rendkívüli projekteket a tagállamokban: megérdemlik az elismerést nemzeti és uniós szinten egyaránt.”

Margot Wallström, az Európai Bizottság intézményi kapcsolataiért és a kommunikációs stratégiáért felelős alelnöke szerint: “A társadalmi vita a demokrácia éltető forrása. Európa polgárai csak akkor érdeklődnek, vesznek részt és válhatnak tájékozottá az őket érintő kérdések alakításában, ha a társadalmi diskurzus keretei biztosítottak számukra nemzeti, regionális és helyi szinten is. Éppen ezért örömteli az EurActiv jelen kezdeményezése, mely elérhetővé teszi ezen kivételes kommunikációs szereplők munkáját.”

Radovan Geist, az EurActiv Szlovákia főszerkesztője elmondta: „Mivel az európai politikai folyamatokat több szinten alakítják és több szint összehangolásával születik meg a döntés is, szükséges, hogy a közvélemény egyre mélyebben foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel. A társadalmi vita átláthatóvá, demokratikussá teszi a folyamatokat, és alapvető legitimációt nyújt. Az EU intézményei egyedül nem képesek ilyen vitát gerjeszteni, be kell vonni a tagállamokat és a társadalom egyéb szereplőit is. Az EurActiv hálózat jelenleg is hozzájárul a párbeszédhez, mind a nemzeti fővárosokban, mind pedig Brüsszelben. Az EurActiv Nemzeti Európa-Díj célja, hogy rávilágítson a sikeres példákra.”

Az EurActiv Nemzeti Európa-Díjat szimbolikus célzattal az Európa Napon hirdettük meg. Május 9-én az Európai Unió saját alapkőletételét ünnepli. A meghirdetés, a jelölési időszak és a díjátadó ünnepség egyaránt az EU napirendjéhez, az új Európai Parlament felállásához és az Európai Bizottság új testületének beiktatásához lett igazítva.