Mindannyian tudjuk, hogy Magyarország halálozási statisztikáiban első helyet foglalnak el a magas vérnyomással összefüggő szív –és érrendszeri betegségek, a várható élettartam meglehetősen alacsony és az egészségügyi tájékoztatás is egyoldalú. A betegek érzik, hogy egészségük érdekében lépéseket kellene tenniük, de talán nincsenek tudatában saját egészségügyi kockázatuknak, így a kockázatuk csökkentése érdekében sem tudnak megfelelően cselekedni. A szakorvos, családorvos és a szakápoló biztos kezet nyújt az első lépések megtételéhez.

Ezt a széleskörű tájékoztatást hivatott megvalósítani a RizikóRiadó névre keresztelt országos ismeretterjesztő programsorozat is, amely a Magyar Kardiológusok Társasága programjaként a Sanofi-Aventis/Chinoin támogatásával, a háziorvosi rendelőkben szervezett felvilágosítással hívja fel a figyelmet a magas vérnyomással élő betegek egészségügyi kockázatvállalására.

A Magyar Kardiológusok Társasága úgy döntött, hogy a mindennapok hőseit a jövőben Az Év Esélynövelője díjjal tünteti ki, melynek első díjazottja a budapesti Ari Lászlóné – Piroska lett. E díjjal a Magyar Kardiológusok Társasága tradíciót szeretne teremteni kiemelve az alapellátásban dolgozók jelentőségét a betegek rizikócsökkentése és megfelelő életvezetésének megteremtése szempontjából.

„Ezt a díjat nem én kaptam, hanem az ország minden nővére. Minden olyan egészségügyi dolgozó, aki éppen ebben a pillanatban is megfeszítetten dolgozik a betegekért, a betegek egészségéért” – hangsúlyozta a díj nyertese, Ari Piroska.

Ari Piroska több mint 30 éve dolgozik az egészségügyben, és szakmai tapasztalataiból tudja, hogy nemcsak szakértelemre, de hatalmas empátiára is szükség van ahhoz, hogy a betegek meggyógyuljanak: sokszor ugyanis nemcsak a testi panaszok, hanem a lelki problémák is orvoslásra szorulnak. Ezért soha nem kapcsolja ki privát mobiltelefonját, a betegek éjjel-nappal hívhatják, akik bizony élnek is ezzel a lehetőséggel.

„Sajnos a magas vérnyomás okozza a betegeknél a legtöbb panaszt, sokszor éppen emiatt veszítünk el egy beteget. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos az, hogy egészségesen éljünk, hogy odafigyeljünk saját magunkra. Ennek tudatosítása sem az orvos, sem a nővér esetében nem napi 8 órás munka, hanem életünk végéig tartó szolgálat”- mondta.

A díjat szeptember 27-én, a Szívünk Napja rendezvény keretében a budapesti Városligetben adták át a kitüntetettnek.

————————–

Ari Piroska 34 éve van a pályán, közel annyi ideje, mint amennyi idős a fia. A nővér különleges hobbiknak hódol, például családi hagyomány náluk a horgászat, de megszállottan kutatja, olvassa a magyar történelmet. Kedves adalék lehet, hogy nehezebb munkahelyi időszakokban, amikor nagyon beteg pácienst lát, vagy nem tud segíteni igazán, terápiás céllal 250-300 palacsintát süt.

Ő maga nem akart jelentkezni, de az orvos, akivel dolgozik és a betegek rábírták. Sőt, olyannyira szerették volna, hogy ő nyerje meg a díjat, hogy kampányt indítottak mellette, még a helyi szórakozóhely falán is voksot gyűjtöttek, hogy bebiztosítsák nyerési esélyeit.