Hirdetés

A világ legjobbjai között számontartott szaxofonos együttese már többször kápráztatta el a hazai közönséget kreatív művészetével: magas szintű hangszertudásával, a kvartett összecsiszolt játékával, saját kompozícióik kimeríthetetlen tárházával és a jazz lényegével: az improvizáció magasiskolájával. 

Európai koncertkörútjukon a legújabb albumot mutatják be, amely a rejtélyes The Secret Between The Shadow And The Soul címet viseli. Természetesen elsősorban Marsalis és az együttes tagjainak szerzeményeit játsszák, különösen az olasz–amerikai Joey Calderazzo meseszép melódiáit. Beszélgetés a romok között című balladája volt az első, ami kiváltotta a közönség viharos tapsát. Marsalis káprázatos tenor- és szopránszólói mellett Calderazzo briliáns zongorajátéka kiemelkedő terjedelmet kap a lemezen és persze az „élő” fellépéseken is. A ritmustandem is évek óta változatlan: Eric Revis bőgőzik és Justin Faulkner dobol.

Egyébként a lemezen található hét szám hangzott el fergeteges előadásban. A kissé konzervatívabb ízlésű hazai közönségnél igazán az a három sztenderd „jött be”, amelyeket mindenki ismert, de ezek a művészek ismét bebizonyították, hogy ebben a műfajban nem a „mi”, hanem a „hogyan” a lényeg. Az On the Sunny Side of the Street, a St. Louis Blues és a Cheek to Cheek interpretálása a nálunk csak az utóbbi években „felfedezett” szopránszaxofonon felejthetetlen élmény volt.