A lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép szmolenszki katasztrófáját követően a magyar kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította a varsói megemlékezések napját, április 17-ét. Lech Kaczynski elnökért és a szerencsétlenség további 96 áldozatáért Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be ezen a napon a budapesti Szent István-bazilikában. A szertartáson jelen lesz Juliusz Janusz érsek, Magyarország lengyel származású apostoli nunciusa, és a testvéregyházak képviselői is. A gyászszertartást 18 órától az MTV mindkét csatornája élőben közvetíti.

Szombaton este 20.40-kor a Menjünk holnap moziba! című lengyel filmet sugározza az m1. A film három barát életét követi nyomon, akik 1938-ban érettségiznek. A történelem és a háború azonban próbára teszi a barátságukat. Az érettségi tablón szereplő fiúk közül húszan meghalnak, de huszonhárman túlélik a háborút. A 2007-ben született alkotást 22.40-kor Az aranyműves boltja című tévéjáték követi az m1-en, a film Karol Wojtyla krakkói érsek, a későbbi II. János Pál pápa 1960-ban írt novellájából készült. Éjjel fél egykor pedig Tomas Sukalski lengyel zenész koncertjét láthatják a nemzeti főadó nézői.

A lengyel állami gyászszertartást szombaton Varsóban tartják; az elnöki pártól másnap búcsúznak Krakkóban. A Magyar Televízió vasárnap 13.40-kor élőben kapcsolja a királyi várost, a lengyel közszolgálati televízió közvetítését a gyászszertartásról az m1 és az m2 párhuzamosan sugározza. A Mária templomban tartott gyászmisét követően az elnöki párt a Waweli székesegyházban helyezik végső nyugalomra, abban a püspöki katedrálisban, amelyben a lengyel királyokat koronázták és temették el egykor. Lech Kaczynski államfő és felesége temetési szertartására Krakkóba utazik a világ számos állam- és kormányfője, köztük Barack Obama és Dmitrij Medvegyev, valamint az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői. A magyar közjogi méltóságok közül jelen lesz Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök. A gyászszertartás után az m1 külpolitikai magazinműsora, a Panoráma kiemelten foglalkozik a Lengyelországot ért tragikus esemény elemzésével.

A Lech Kaczynski államfőt és több lengyel politikai, katonai és egyházi vezetőt szállító Tu-154-es kormányrepülőgép április 10-én, szombat reggel zuhant le a szmolenszki katonai repülőtér közelében. A lengyel delegáció az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett katyni megemlékezésre tartott. A katasztrófában 97 ember halt meg.