Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben – írta szombaton a hirado.hu Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-posztjára hivatkozva.

Emberek! Óriási boldogság van! Az Örök tél / Eternal Winter pár perccel ezelőtt nyert Berlinben – és így hivatalosan is…

Gepostet von Köbli Norbert – forgatókönyvíró am Freitag, 19. Oktober 2018

Mint Köbli Norbert fogalmazott, az Örök tél „ZDF-es, BBC-s, RAI-s filmek között” lett a legjobb. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat pénteken.

Gera Marina köszönőbeszéde a Prix Europán

Az Örök tél / Eternal Winter nyerte a Legjobb Európai Tévéfilm díját a Prix Europa ma esti díjátadóján Potsdamban!A díjat a film főszereplője, Gera Marina vette át.Örök tél / Eternal Winter was chosen Best European TV Movie at Prix Europa – The European Broadcasting Festival!Leading actress Marina Gera accepted the award in Potsdam.

Gepostet von Örök tél / Eternal Winter am Freitag, 19. Oktober 2018

A színésznő az M5 Kulturális csatorna szombat esti híradójában elmondta, hogy nem számított ilyen fogadtatásra: zokogtak a nézőtéren. „Producerek, rendezők, írók Európából azért már sok mindent láttak, de annyira hatással volt rájuk, hogy ott így reszkettek” – hangsúlyozta.

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró filmje, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én mutatott be a Duna Televízió, az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel.

Mint Szász Attila az M5-nek elmondta, azt tapasztalták, hogy külföldön nem nagyon ismerik ezt a történetet, Kelet-Európán belül még valamelyest ismert, de elég agyonhallgatott ez a téma. „Ezen is szerettünk volna változtatni, de az külön élmény, hogy látjuk hogy Belgiumban vagy Amerikában úgy néznek erre a történetre, hogy na erről még sosem hallottunk, erről a sötét fejezetéről a magyar történelemnek”- magyarázta a rendező.

Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak, ám a megszállók marhavagonokba pakolják a falubeli asszonyokat és egy szovjet munkatáborba szállítják őket, hogy ott embertelen körülmények között a helyi szénbányában dolgozzanak. Irén itt találkozik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki segít a nőnek túlélni a tábori borzalmakat.

Szász Attila az Örök téllel szeptember elején a 42. montreali filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat is.

Friss: Újabb két díj a magyar filmnek

A látványtervezésre fókuszáló szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nemzetközi játékfilmes versenyprogramjának zsürije a Zsüri Különdíját ítélte a film látványtervezőinek, Horváth Viktóriának és Nánássy Zsoltnak – írják a film Facebook-oldalán.

18th Hungarian Film Festival of Los Angeles zsürijétől pedig az Alex Friedman Humanitarian Award-ot kapta az Örök tél. Ez a díj annak a filmnek jár, amely azzal a céllal készült, hogy felvegye a harcot a közöny, az intolerancia és az igazságtalanság ellen – tudatják közösségi oldalukon.

Újabb két díjat kapott az Örök tél / Eternal Winter a hétvégén!A látványtervezésre fókuszáló szolnoki Alexandre…

Gepostet von Örök tél / Eternal Winter am Sonntag, 21. Oktober 2018

A filmről ITT írtunk bővebben.