Már a csütörtök is két különlegességet kínál; délután szicíliai marionett figurákkal elevenedik meg betlehemes játék, majd este fellép Szeged legrégebbi zenekara, a több mint 20 éve működő Gőzerő. A népszerű hardrock-folk banda megújult repertoárral áll a rajongók elé.

Pénteken az EAST együttes alapítója, Varga János új formációja, a Mediterrán Combo játszik latin dallamokat. Varga több tucat reklámfilm zeneszerzője, akinek munkásságát a műfaj Oscar-díjával is jutalmazták már.

A hét utolsó három napján a Dóm térnek jelképesen két színháza lesz. A meglévő bálaépület mellett egy mozgó népi színház is, mert igazi meglepetésként, pénteken és vasárnap, váratlanul fog felbukkanni közel egy tucatnyi betlehemes csoport a vásározók között. A Dóm Téri Advent látogatói így bármelyik pillanatban, a legősibb karácsonyi népszokás interaktív résztvevőivé válhatnak. A téli ünnepkör szent hagyományának számító betlehemezést, a Délvidék magyarok lakta területeiről érkező gyermekek és felnőttek fogják bemutatni, akiknél ez a szokás ma is elevenen él. Teljesen autentikus dramatikus játékuk korhű ruhákban, vicces-megható párbeszédekben mesélik el Jézus születésének történetét.

A vasárnap este minden szempontból egyedülállónak ígérkezik. Az óriás adventi koszorú egyetlen, az örömet, az ünnep közeledtét jelző rózsaszín gyertyáját Rátkai Sándor papucskészítő gyújtja meg. A 96 esztendős mester egy kihalóban lévő mesterség utolsó képviselője. Sanyi bácsi szinte hazajön a Dóm térre, hisz korábban itt működött műhelye, ahol olyan neves művészek is vásároltak tőle szögedi papucsot, mint Sebestyén Márta. A mester által készített lábbeli valóban páratlan, mert egy-egy méret ugyanazon a kaptafán készül, és csak a taposással válik jobb- illetve ballábassá. A régen sertésszőrrel bélelt lábravaló a török korból maradt ránk, a vérmes szegedi menyecskék a legenda szerint pasát is vertek vele. A szögedi papucs igazi kuriózum, a nagy árvíz után vált szokássá, s olyannyira megszerették a helyiek, hogy a fogadalmi templom egyik mennyezeti freskóján Szűz Mária is ezt viseli.

A szegedi Dóm Téri Advent honlapja: www.domter.hu